Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Monografija Zenit 1921 - 1926

AICA – Međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbije organizuje
razgovor povodom objavljivanja monografije Zenit 1921-1926 autorki Vidosave Golubović i Irine Subotić i fototipskog izdanja svih brojeva jugoslovenskog avangardnog časopisa Zenit. Galerija O3one, 11. novembar, 19 časova.

 


Učesnici razgovora: Radonja Leposavić, Nebojša Milenković i Stevan Vuković,  Moderator: Zoran Erić


AICA Srbija u novoj programskoj koncepciji pokreće seriju razgovora o ulozi likovnih kritičara i istoričara umetnosti u uočavanju, artikulaciji i kritičkoj interpretaciji  lokalno iniciranih umetničkih pojava koje su u svom vremenu aktivno korespondirale sa globalnim tokovima u umetnosti. Kapitalna studija o časopisu Zenit autorki Vidosave Golubović i Irine Subotić neposredan je povod za prvi razgovor, koji u fokus stavlja časopis Zenit kao prekretnu umetničku pojavu u svojoj istorijskoj epohi, njegovu kasniju istorizaciju i institucionalnu recepciju u Srbiji.


Avangardni umetnik Ljubomir Micić pokrenuo je časopis Zenit februara 1921. u Zagrebu. Nakon tri godine, redakcija Zenita je premeštena u Beograd, gde nastavlja sa radom sve do decembra 1926, kada je objavljen poslednji, 43. i zabranjeni broj ovog časopisa. Zenit je kao i svi avangardni časopisi toga doba osporavao "zatečene strukture nacionalnih kultura i njihovih mitova", zalažuci se za nove forme i novu umetnost, pa samim tim i za novi tip evropejstva, kakvo je Micić video u međunarodnom krugu evropske avangarde. 


Monografija ZENIT 1921–1926 obuhvata studije o književnoj i vizuelnoj kulturi Zenita, kompletan letopis časopisa, biografije svih saradnika, bibliografiju, popis literature o Zenitu i zenitizmu, kao i dragocenu vebografiju. Knjiga je štampana u punom koloru na 530 strana i opremljena je ilustracijama iz časopisa, kao i fotografijama aktera tog doba. Neke od fotografija objavljene su prvi put.


Fototipsko izdanje i monografija smešteni su u posebno izrađenoj kutiji na kojoj je odštampana stilizovana fotografija Ljubomira Micića i Boška Tokina iz 1921, godine pokretanja časopisa Zenit.


Izdavači fototipskog izdanja i monografije: Narodna biblioteka Srbije, Institut za književnost i umetnost (Beograd) i SKD Prosvjeta (Zagreb)


Kreativni direktor dizajna: Jovan Čekic (KoanStudio)


 


 


Datum objavljivanja: 07.11.2008.