Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Monografija i izložba Aleksandra Cvetkovića

Dugo očekivana monografija našeg poznatog slikara Aleksandra Cvetkovića, najavljena je za ovogodišnji sajam knjiga koji je zakazan za oktobar mesec. Monografiju će pratiti i izložba Cvetkovićevih radova - slika i ready made-a.


 


Knjiga koju potpisuju poznata imena naše likovne scene - Ratko Božović, Jerko Denegri, Slavko Timotijević, Zdravko Vučinić i Aleksandar Đurić, na 350 strana sadržaće 150 reprodukcija u boji iz kompletnog slikarevog opusa pod nazivom "The best off". Izdavanje monografije, Aleksandar Cvetković iskoristiće za priređivanje samostalne izložbe, na kojoj će publici predstaviti svoje nove slike i ready made skulpture.


Aleksandar Cvetković, renomirani umetnik, rođen je 1947. godine u Aleksincu, Srbija. Akademiju likovnih umetnost završio u Beogradu na odseku slikarstva, kao i postdiplomske studije 1975. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Priredio je 60 samostalnih izložbi iz oblasti slikarstva i crteža u zemlji i inostranstvu i učestvovao na više likovnih manifestacija. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada iz oblasti slikarstva i crteža od kojih izdvajamo I nagradu Oktobarskog salona 1977, I nagradu Oktobarskog salona 1988, Zlatnu paletu 1985, Nagradu Politike 1990...


Jesenja izložba će svakako predstavljati kuriozitet jer, iako je Cvetković nezaobilazna figura savremene umetničke scene, retko izlaže.


 



Datum objavljivanja: 04.08.2008.