Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Monografija - Ana Bešlić

U ponedeljak, 29. septembra u Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56, održaće se predstavljanje monografije "Ana Bešlić", autora Miška Šuvakovića i Jerka Denegrija.

 


Ana Bešlić (salaš Šara Pustara kod Bajmoka, 16.marta 1912. - Beograd, 28. januar 2008.) je bila vajarka iz Srbije, rodom iz obitelji Hrvata iz Bačke u autonomnoj pokrajini Vojvodini.


Rodila se na salašu Šara Pustara koji se nalazi kod bačkog gradića Bajmoka, koji se u to vrieme nalazio u južnoj Ugarskoj, nedaleko od upravne granice sa Hrvatskom, u Austro-Ugarskoj.


Bila je jendom od najvažnijih predstavnica savremenog vajarstva  u Jugoslaviji i Srbiji. Pripadala je grupi umetnika koji su od '50-ih postali istaknuti u umetničkim krugovima po svojoj vajarskoj  radoznalosti i pristupu koji je bio izvan strujanja, čime su bili začetnici promene stila u jugoslavenskom vajarstvu. Ipak, uprkos tome, Ana Bešlić se bila usmerila na izradu spomenika.


Školovala se u Zagrebu, Grazu i Beču, a svoje umetničko znanje je razvila za školovanja na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1949..


Deo svojih radova je poklonila gradu Subotici (poprsje Blaška Rajića).


Zadnje godine svog života je provela u Beogradu, gdje je i umrla 2008..




Najpoznatije njene skulpture su Plamen, Majka i dete, Talija, Slomljena krila (često fotografirane palićke lokacije), Majka i sin, Podravkin petao, Tina Turner, Blaško Rajić i ostale


 


Datum objavljivanja: 23.09.2008.