Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Monografija

Predstavljanje monografije o slikarki Danici Jovanović autorke dr Jasne Jovanov, održaće se u Biblioteci grada Beograda u ponedeljak 17. marta 2008. godine sa početkom u 19 časova, u čitaonici Odeljenja umetnosti.

 


Zahvaljujući ovoj sadržajnoj studiji objavljenoj krajem 2007. godine u okviru edicije "Žene u srpskoj umetosti" izdavačke kuće Topy iz Beograda, čitaoci će prvi put biti u prilici da se detaljnije upoznaju sa životom i stvaralaštvom jedne od predstavnica početaka moderne umetnosti u Vojvodini. Na promociji monografije prisutnoj publici će se obratiti mr Tijana Palkovljević, istoročarka umetnosti i pomoćnik upravnice Galerije Matice srpske u Novom Sadu, dr Simona Čupić, docent na Odeljenju za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Živomir Živković, urednik izdavačke kuće Topy.


Istražujući ličnost i delo Danice Jovanović (Beška, 1886 – Petrovaradin, 1914), autorka knjige dr Jasna Jovanov je došla do zanimljivih i malo poznatih otkrića koja bacaju novo svetlo ne samo na ovu zaboravljenu slikarku, već i na srpsku modernu umetnost. Analiza fragmentarno sačuvanog originalnog opusa Jovanovićeve i njegovo pozicioniranje u okvirima nacionalne i evropske scene, donose zaključke o određenim modelima tipičnim za minhensku školu, kao i njihovo transformisanje u kontekst srpske umetnosti na početku 20. veka. Argumentovanim pristupom autorka monografije je takođe uočila neke tematske okvire stvaralaštva Danice Jovanović koji su doveli do srodnih vizuelnih formulacija sa delima poznatih slikarki, na čijem je vrhu svakako bila Nadežda Petrović. Predstavljena umetnička biografija Jovanovićeve potkrepljena je retorikom njene intimne prepiske, kao i drugim raznovrsnim i raritetnim dokumentarnim materijalom. Studioznim i slojevitim pristupom znatno su obogaćena dosadašnja skromna saznanja o delu tragično preminule slikarke, strasno posvećene umetnosti.


 


Datum objavljivanja: 14.03.2008.