Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Moje muzejske godine

Promocija knjige održaće se u utorak, 14. oktobra u 19.30 časova na Kolarčevom narodnom univerzitetu. Govoriće profesor dr Miodrag Jovanović, savetnik Narodnog muzeja Nikola Kusovac, likovni kritičar Kosta Vasiljković i izdavač Radojko Mrlješ.


 


Izdavačka kuća "Mrlješ" iz Beograda objavila je ovih dana knjigu dugogodišnjeg muzejskog i kulturnog poslenika, Jevte Jevtovića, bivšeg direktora Muzeja primenjene umetnosti i Narodnog muzeja, pod naslovom "Moje muzejske godine".



Knjiga ima preko 200 strana velikog formata adekvatnog i privlačnog grafičkog dizajna i bogato je ilustrovana. Novost i neobičnost nalazi se u činjenici da su, prvi put u našoj kulturnoj i izdavačkoj praksi, zabeležena i autorski komentarisana zbivanja jednog rukovodioca i muzejskog stručnjaka dok se nalazio na čelu eminentnih nacionalnih kulturnih ustanova duže od dve decenije.Sasvim očekivano, najveći broj stranica ove zanimljivo pisane i dokumentarne hronike posvećen je Narodnom muzeju, tom - kako ga autor s ponosom naziva - "Srpskom Luvru", u kome je, vršeći dužnost direktora, proveo više od 16 godina.





Uprkos poznatim nepovoljnim prilikama, karakterističnim za poslednje dve decenije prošlog veka, Narodni muzej je bio veoma programski aktivan. Kao kompleksna i najveća muzejska ustanova, razvijao je sve oblike stručno-naučnog rada, prikazujući i afirmišući bogatu srpsku kulturnu baštinu i umetničke domete mnogih likovnih stvaralaca, u zemlji, bivšoj Jugoslaviji i većini evropskih i drugih zemalja. Isto tako, iz najznačajnijih svetskih muzeja i galerija primao je bogate i vredne izložbe u kvalitetu i broju koje Beograd do tada nije video. O svemu tome autor piše iscrpno i dokumentovano.



U knjizi je posebno istaknuta autorska i organizaciona uloga najkreativnijih stručnjaka i naučnih radnika, najzaslužnijih za svekolike uspehe u radu Muzeja. Da Jevtovićeva knjiga ne bude shvaćena kao svojevrstan "izveštaj o radu" ustanova kojima je rukovodio, pobrinuo se on sam. Kao istoričar umetnosti, iskusni kulturni pregalac i muzeolog, uneo je u pojedine tekstove svoja stručna mišljenja, kritičke i polemičke opaske, memoarska zapažanja, poneki anegdotski događaj, kao i neizbežne sukobe koje je imao sa pojedinim aktuelnim moćnicima iz sveta kulture i politike. Knjiga sadrži veliki broj dragocenih dokumentarnih fotografija koje prikazuju značajnija zbivanja u muzejima, posete poznatih ličnosti i umetnika iz zemlje i inostranstva, kao i kolor-reprodukcije pojedinih likovnih dela sa održanih izložbi. Pored prikaza svojih "muzejskih godina", autor se na kraju knjige, ukratko, osvrnuo i na "ostale godine" - na svoj rad i iskustvo stečeno u godinama koje su predhodile radu u muzejima. I taj deo knjige sadrži dosta dragocenih podataka o pređašnjoj "samoupravnoj" kulturnoj politici, o radu kulturnih ustanova i društvenih organizacija, koje više ne postoje na mapi kulture.


 



Datum objavljivanja: 13.10.2008.