Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Moj život iza gvozdene zavese

U okviru redovne izlagačke aktivnosti u Galerija savremene umetnosti Smederevo 12. avgusta, sa početkom u 19h, otvara se izložba skulptura Moce Jeremića, "Moj život iza gvozdene zavese". Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2008. godine.


 


Moca Jeremić je umetnik formiran u duhu i tradiciji beogradskog andergraunda. Izlaže od početka 90-ih godina 20. veka, a od utorka, 12.08. predstaviće svoj rad u Galeriji savremene umetnosti Smederevo na Trgu Republike.


„Asamblaži Moce Jeremića, mahom ostvareni tokom 90-ih godina 20. veka, nastajali su tako što bi slučajnom, intuitivnom prepoznavanju i pronalaženju nepotrebnih, odbačenih predmeta ili njihovih delova u svakodnevnom okruženju, usledila njihova preformulacija i združivanje sa drugim nađenim/izrađenim delovima. Takvom prostornom montažom građeni su naoko mehanički sklopovi, koji su, suprotno prvom utisku, u potpunosti lišeni ikakve mehaničke funkcije. Njih je moguće shvatiti kao nekakve pretpostavljene, imaginarne postapokaliptičke pokušaje rekonstrukcije minulog sveta ili priloge za građenje lažne arheologije naše epohe za neka buduća vremena, ili/i pre svega, kao svojevrsne urbane toteme, koje odlikuje i sasvim osoben ritualni karakter.


Izložbena postavka osmišljena za prostor Savremene galerije u Smederevu objedinjuje isključivo asamblaže od metala, pretežno od gvožđa, koje je Jeremić mahom izradio tokom prethodne dekade, živeći u Beogradu. Promena mesta boravka 2003. godine, izmeštanje iz Beograda na Jugovo blizu Smedereva, iniciralo je fokusiranje upravo na taj segment vlastite produkcije. Na takav trag naveli su ga Željezara Smederevo, i Dunav – budući da je on mnoge metalne predmete pronašao u vodama i na obalama ove reke, kako onim beogradskim, tako i smederevskim.“


deo teksta iz kataloga autorke Danijele Purešević, istoričarke umetnosti


 



Datum objavljivanja: 08.08.2008.