Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Moj kosmos - Ana Kočinski

U periodu od 27. novembra do 6. decembra u Galeriji FLU, održaće se magistarska izložba slika Ane Kočinski, pod nazivom "Moj kosmos".

 


"Ciklus započinjem crtežom žutih Tulipana. Sledeća je Magnolija koja  označava upornost, samopoštovanje i proleće. Kažu da zasađena u vrtu donosi sreću. Magnolije postoje veoma dugo, postoje tvrdnje da su starije i od pčela! Puno pažnje cvetu Dature na svojim slikama posvetila je Giorgia O'Keeffee, o njima je pisao Kastaneda, Asteci su ih koristili za postizanje stanja transa, u iste svrhe koristile su ih proročice u Delfima. Otvaranje cveta Dature je spiralno, miris je blag, ali opojan, izuzetno duboke esencije.Mak je, pre svega, simbol velike Majke, kao jedne koja stvara mnoštvo, majke i device. Posvećen je božanstvima noći i meseca. Predstavlja plodnost zbog brojnosti svog semena. Vezuje se i za smrt zbog opake droge koja se iz njega dobija. U hrišćanstvu crveni mak označava Isusovu Via Dolorosa[1]. Mak nosi neku veoma neobičnu poruku, gotovo neodgonetljivu. Lotos na Istoku je pandan onome što Ruža označava na Zapadu. Cvet Lotosa je i solarni i lunarni radnik, zbog toga predstavlja samostalno postojanje i savršenu čistotu. Simbolika mu je vezana za Budu, čakre, pročišćenje, strujanje ljubavi, obnovu, srce, rotirajući točak kosmičke manifestacije...


U zapadnoj kulturi cvet Dan i Noć označava misao, prisećanje, pamćenje i meditaciju, a kod Jevreja prikazuje ljubav jer uvek raste u paru.  Napoleon je obožavao ove cvetove. Trešnjin cvet je simbol proleća, koga predstavlja čovek koji nag dolazi i odlazi sa ovog sveta. Maslačak se na italijanskom jeziku naziva Soffione, izvedeno iz reči soffio koja znači - dašak vetra, duvanje. Cvet Irisa je amblem grada Firenze u kome je rođena Renesansa. Ljiljani imaju moć rasplamsavanja strasti koju osećamo dok stvaramo, onu koja sve racionalne misli oteruje na stranu. U Africi Kala raste divlja, spontano u bohorima. Simbolizuje čistotu i lepotu, možda zbog te svoje jedne jedine apsolutno bele latice koji je u kontrastu sa duboko zelenim listom i jakom stabljikom."


Ana Kočinski je 1993. upisala FLU, odsek slikarstvo u klasi prof. Darije Kačić. Studije završava 1999. godine u klasi prof. Milice Stevanović. Iste godine upisuje magistarske studije u klasi prof. Darije Kačić, a završava ih u klasi prof. Anđelke Bojović. Trenutno živi i radi u Sijeni, Italija. 


Izložbe i ostale aktivnosti


1994. Grupna izložba FLU, Bijenale studentskog crteža


1996. XXV izložba crteža studenata, Galerija Doma omladine, Beograd


1995.-1997. Likovni saradnik u marketinškoj agenciji "Integra group", Beograd (set-dekorater, dizajner, scenograf)


Samostalna izložba crteža i slika u klubu B u Zemunu


Osniva sa slikarom Vladom Gašparom umetnički atelje "Arabeska"


1998. Atelje sa bavi restauracijom, oslikavanjem prostora i namešštaja, autorskim kopijama starih majstora, kaligrafijom, pozlatom...


2001. postaje član ULUS-a


Izložba slika i reprodukcija Dalija, Mikelanđela i Van Goga u Galeriji Lido u Zemunu


Kolektivna izložba slika, ULUS,


Kolektivna izložba slika na ULUS-ovom štandu u okviru Sajmu knjiga i umetnosti


2002. Samostalna izložba "Tajna napuštenog vrta", Galerija Paleta, KCB


Dobija status samostalnog umetnika Srbije


 


Datum objavljivanja: 19.11.2008.