Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Modernistička mapa Beograda

KC Grad, Braće Krsmanović 4. četvrtak 21. jun, 18h. Promocija monografije autorke Ljubice Slavković: Modernistička mapa Beograda.

 



 


Na poziv izdavačke kuće BC Media arhitekta i istraživačica Ljubica Slavković napravila je selekciju od pedeset reprezentativnih primera modernističke i brutalističke arhitekture u Beogradu. Ovaj dvojezični vodič upotpunile su i fotografije Relje Ivanića, a od juna biće dostupan u velikom izboru naslova jedne od najpoznatijih nezavisnih izdavačkih kuća specijalizovanih za gradske vodiče. 

Publikacija Modernistička mapa Beograda (Modernist Belgrade Map) predstaviće objekte poput Palate Srbije delo tima arhitekata Vladimira Potočnjaka i ostalih zajedno sa Mihajlom Jankovićem. Na popisu se našao i  Muzej Avijacije Ivana Štrausa i stambena Geneks Kula Mihajla Mitrovića. Uz njih, predstavljeni su i brutalistička remek-dela kao što je Urbanistički zavod Branislava Jovina, ali i odabir istaknutih predstavnika stambene arhitekture Beograda iz perioda prefabrikacije i dominacije betona.

Ovaj nesvakidašnji vodič čine mapa, reč Slavkovićeve o modernističkoj arhitekturi socijalističke Jugoslavije, dok je svaki odabrani objekat predstavljen uz podatke o lokaciji, autorima i godinama gradnje. 


 



Datum objavljivanja: 29.05.2017.