Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Moderni u Beogradu

Otvaranje izložbe radova "Moderni u Beogradu" koje će se održati u Galeriji FLU i Izlozima FLU (Knez Mihailova 53, Beograd), u petak, 17. maja 2019. godine, u 19h.


 


MODERNI U BEOGRADU

Projekat Moderni u Beogradu (MuBGD) okuplja grupu arhitekata (Bekić Iva, Gajić Irena, Dukanac Dalia, Đorđević Stefan, Zlatković Snežana, Ješić Mirjana, Stojanović Hristina, Cigić Petar) sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti. Zajedno su pokrenuli platformu MuBGD u cilju promocije, ali i kritičke analize arhitektonskog nasleđa Beograda putem inovativnih grafičkih reprezentacija.

Koristeći projektantske metodske alate, članovi grupe i autori projekta Moderni u Beogradu na inovativan način predstavljaju odabrana arhitektonska dela i prostorne celine nastale u hladnoratovskom periodu na teritoriji Beograda. Izložba sumira dosadašnje rezultate dugoročnog istraživanja autora u domenu vizuelne reprezentacije posleratnog modernističkog nasleđa beogradske arhitekture. Cilj izložbe je doprinos razumevanju kanonskih arhitektonskih projekata i objekata i njihovih uloga u širem društveno-političkom, ekonomskom i kulturnom kontekstu, kao kritičkog instrumenta za promišljanje i produkciju savremenog prostora.

Izložba je osmišljena kao sinhronizovani pregled individualnih grafičkih i prostornih simulacija - autorskih radova članova tima. Svaka simulacija predstavlja skup arhitektonskih reprezentacija odabranih slučajeva. Iako se vizuelni identiteti pojednačnih priloga međusobno razlikuju u zavisnosti od pristupa autora kao i samog predmeta istraživanja, objedinjeni su metodologijom vizuelne reprezentacije, a to je grafički narativ. Autori koriste različite modele grafičkog narativa, poput .gif formata, stripa, kineografa i slično, kako bi ilustrativno pripovedali o arhitektonskom nasleđu Beograda i približili manje poznate informacije i zanimljivosti široj publici. Likovna sloboda autora, sa druge strane, često podrazumeva spekulativan i fiktivan način re-interpretacije društvenih, kulturoloških i estetksih aspekata odabranih arhitektonskih objekata i prostornih celina. Akcenat izložbe je takođe na savremenoj interpretaciji i digitlizaciji likovne reprezentacije u okviru arhitektonskog diskursa.


 



Datum objavljivanja: 15.05.2019.