Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mladi umetnici u Galeriji DOB -a

U utorak 9. decembra u 19. časova otvara se izložba u Galeriji Doma omladine Beograda. Slike i crteže izlažu mladi umetnici: Jovana Filipović, Zoran Bulatović i Petar Delijević. Njihovi radovi se mogu pogledati do 21. decembra.

 


"U Galeriji Doma omladine predstavljamo izložbu slika i crteža, mladih umetnika i umetnice, koji se na specifičan način bave raznim aspektima savremene figuracije, predstavljene kroz tradicionalne slikarske i crtačke tehnike, eskpresivno postavljenih figura, tela i stanja.

 

Jovana Filipović predstavlja seriju akvarela pod naslovom "Šta će mi treća ruka kada već imam dve". Ovi akvareli su kombinovanih sa olovkom kao jedinim nagoveštajem koji nudi objašnjenje posmatraču putem teksta. Mada, kako autorka kaže, nazivi u suštini ne otkrivaju ništa. Tu su samo da stvore most između dela i posmatrača. Ostatak priče ostavljen je posmatračima da je pronađu za sebe. Ne postoji jedna ispravna pozicija, za sve isto tumačenje slike. Na radovima se ponavljaju disproporcionalni likovi, ljudske figure, stavljene često u slične položaje, odnose, sa ponovljenim motivima ruku, otvorenih usta, lebdećih figura itd.

Jovana Filipović je rođena u Beogradu 1979. Diplomirala je FPU 2005. godine u Beogradu, odsek zidno slikarstvo u klasi profesora Siniše Žikića. Trenutno je na postdiplomskim studijama. Član ULUS-a je od 2008. Izlagala na većem broju grupnih izložbi.

 

Umetnik Zoran Bulatović povodom svoga rada kaže: "Sagledavajući odnose u svom okruženju i razmišljajući o njima, želja mi je da predstavim stanje pojedinca i njegove porodice - negov odnos prema ljubavi i zajedničkom životu. Kad kročite u nečiji dom, vi postajete deo njegovog sveta, gledate njegov nameštaj, osećate miris kuće, dodirujete tuđe stvari, i počinjete da razmisljate o njemu. Ono sto mi je cilj, je da čovek samac komunicira sa publikom, da se ona poistoveti sa njim i razmišlja o njemu kao takvom, jer je on uvek sam ili to ostaje jako dugo..."

Zoran Bulatović je rođen 1978. godine. Diplomirao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu na odseku za slikarstvo u klasi prof. Vlada Rančića. Trenutno živi i radi u Novom Sadu.

 

Petar Delijević je rođen 1983. godine u Nikšiću, gde trenutno živi i radi. Diplomirao je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku u klasi profesora Dragana Momirova. Izlagao je u paviljonu Cvijeta Zuzorić, Galeriji Doma kulture Studentski grad i Izlozbi malog crteža sudenata FLU u Galeriji Doma omladine Beograda.

Umetnik o svom radu kaže: "Bavim se osnovnim ljudskim problemima, a čovekova složenost i ljudski problemi, u velikoj meri oni nepodnošljivi i nerešivi glavni su pokretač. Serija crteža je između ostalog i određena vrsta ilustracije raznih profanih priča koje se mogu čuti u svakodnevnici. Radovi imaju nadrealnu atmosferu ali u funkciji prikazivanja realnog svieta i života koji svojom iznenadnošću i nepredvidivošću briše granicu između nerealnog i nadrealnog a čak ima tendenciju ka ovom drugom. Sam material, tj.tuš i pero, akvarel, lavirung, nudi određena likovna rešenja tako da su neki elementi na crtežima rezultat eksperimentisanja sa samim materijalom.


 

Izložba traje do 21. decembra 2008.

 

 

Radno vreme Galerije:  utorak - subota od 11:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00


ponedeljkom ne radi


 


 


Datum objavljivanja: 09.12.2008.