Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mladen Jotov

Centar za kulturu Kladovo je povodom 50 godina rada i stvaralaštva likovnog umetnika Mladena Jotova izdao monografsku publikaciju, koja obeležava vredan jubilej kladovskog slikara. Autor ove umetničke pokaznice je Žaklina Nikolić direktor Centra za kulturu Kladovo.


 


Mladen Jotov je prvu samostalnu izložbu u Kladovu priredio sada već daleke 1957. godine.  U gradskoj čitaonici, koja se nalazila preko puta kafane „Srbija“, izloženi su prvi akvareli divlje Đerdapske klisure, ulja na platnu sa božanstvenim ženskim likovima, kao i motivi Kladova. Od tada, do danas, nastalo je oko 2500 umetničkih dela Mladena Jotova, koji se nalaze širom sveta.  Jedini je slikar, sa ovih prostora, koji je u kontinuitetu stvarao i ostavljao trag u oblasti likovnog stvaralaštva. Kao nastavnik likovne umetnosti, brižljivo je pratio rad talentovanih učenika, uticao na fomiranje njihove svesti o umetnosti, i bio im uzor radeći sa njima odgovorno, strpljivo i marljivo.


Na svečanoj promociji publikacije, mnogobrojnoj publici, obratila se Sanja Stojanović, akademski slikar iz Kladova, bivša učenica Jotova, koja danas živi i radi kao likovni pedagog u Beogradu. Žaklina Nikolić direktor Centra za kulturu Kladovo, autor umetničke pokaznice "Mladen Jotov – 50 godina stvaralaštva - 1957-2007" je na promociji, između ostalog rekla; "Objavljivanjem ove publikacije odajemo mu zahvalnost za decenijama darovanu umetnost, sa željom da u mirnoj kladovskoj luci, u kojoj danas tek pokoji dunavski brod napravi intrigu za novo umetničko delo, nastavi da stvara sa pogledom u večnost." Deo iz bogate riznice likovnog stvaralaštva možete videti na www.kladovo-kultura.org/jotov/


 


 



Datum objavljivanja: 14.02.2008.