Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Misterije, Dajan Špirić

U Centru za grafiku i vizualna istraživanja AKADEMIJA, FLU, Pariska 16, u četvrtak, 16. februara u 19 sati biće otvorena izložba autora, Dajana Špirića, pod nazivom "Misterije"

 


MISTERIJE, Dajan Špirić


Mladi banjalučki umetnik, član aktivne umetničke grupe TAČ.KA iz Prijedora koja ima za cilj promovisanje lokalne alternativne umetničke scene u odnosu na aktuelnu scenu Bosne i Hercegovine, predstaviće se, prvi put, beogradskoj publici samostalnom izložbom grafika.


Pošto je reč o konceptualnom umetniku zanimljivo je posmatrati njegov umetnički izraz kroz medij grafike. Dajan Špirić preuzima određene segmente iz kompleksne sadržine potrošačke svakodnevice,  i sledeći svoj primarni koncept, svodi ih na jednostavne minimalističke principe. Oprezno birajući nazive grafikama (Misterija EMO Celje 20, Misterija karo, Misterija Royal 52 plavo...), i samoj izložbi MISTERIJE, umetnik postavlja pitanje gledanja i prepoznavanja određenih kodova i upućuje nas na njihovo drugačije čitanje koristeći se tehnikama linoreza i drvoreza. Posmatrač postaje zatečen vizuelnim prizorom, na prvi pogled jednostavnim i prepoznatljivim, postavlja sebi pitanje: "Šta se iza toga krije?", te sami radovi postaju misterija.

  

I ako, po mišljenju autora "estetska strana nije primarna", estetski izgled ovih "misterija", formalno svedenog, minimalistički pročišćenog i strukturalno kontrastriranog plastičnog znaka, nosilac je celog koncepta.


 


Dajan Špirić je rođen 1984. godine u Zenici, Bosna i Hercegovina. Godine 2004. upisuje Akademiju umjetnosti u Banja Luci i trenutno je apsolvent na likovnom odseku, smer grafika u klasi prof. Zorana Banovića. Od 2007. godine je član likovnog udruženja Tač.ka iz Prijedora.


Samostalne izložbe:

2008 – samostalna izložba grafika "Misterije", KC Banski Dvori, Banja Luka, BiH

2007 – Izložba crteža "Blok aut"  Akademija umetnosti, Banja Luka, BiH


Kolektivne izložbe:

2008 – Sa grupom Tač.ka učestvovao je na Bijenalu evropske savremen umetnosti "MANIFESTA 7", Trento, Italija

            Međunarodna godišnja izložba savremene  umetnosti "SPAPORT", Banja Luka, BiH

            "Majska izložba grafike"  Beograd, srbija

            "Imaginarni paviljon BiH", studentski kampus, Banja Luka, BiH

2007 – Land Art laboratorija "Ars Kozara", Muzički paviljon, Banja Luka, BiH

            "14 Talin print trijenale", Talin Estonija


 


Datum objavljivanja: 14.02.2009.