Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miško Pavlović: Put, liniја, žicа, mrеžа, kаvеz, slike

Likovna galerija, Knez Mihailova 6. Miško Pavlović: Put, linija, žica, mreža, kavez. Sreda, 29. mart, 15h i 17h. Umetnik je prisutan - prezentacija i razgovor sa umetnikom, uz video projekciju. Moderatori razgovora: Gordana Dobrić i Katarina Kostandinović.


 


Program  Umetnik je prisutan osmišljen je kao razgovor sa umetnikom Milivojem Miškom Pavlovićem na njegovoj samostalnoj izložbi Put, linija, žica, mreža, kavez u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, i prezentacija njegovog obimnog multimedijalnog opusa u oblastima bioskulpture, murala i grafičkog dizajna.



Na postavci aktuelne izložbe na kojoj je predstavljena najnovija produkcija slika iz perioda 2015-2016. govoriće se o složenom višemedijskom postupku izgradnje slikovne predstave od digitalnih skica/kolaža koncipiranih od likovnih, vizuelnih i narativnih citata do transponovanja kompozicije u medij tradicionalnog slikarstva. Rizomsko povezivanje ideja, fragmenata i entiteta ključ su u tumačenju složenog sistema simbola, amblema, metafora i alegorija kojima se autor služi u artikulaciji samosvojnog umetničkog iskaza postavljenog na granici realnosti i fikcije. Rad u oblasti bioskulpture, koji je bio i tema doktorske disertacije umetnika na FLU u Beogradu, gde predaje predmete crtanje i slikanje, predstaviće zajednički napor Topiary Art Trust, kreativnog tima umetnika, dizajnera i biologa  koji su u svojim umreženim znanjima iz različitih oblasti od 2007. realizovali u našoj urbanoj kulturi više projekata skulptura i instalacija u čije umetničke forme su ključene i biljne vrste.  Rađene u duhu saradnje čoveka sa prirodom zelene skulpture grupe TAT beograđanima su poznate po radovima:  Tri žirafe (2007/2008) na Topčiderskoj zvezdi, Paun i Leptir (2008) u Botaničkoj bašti, Tri Tripoda (2009/2010) ispred TC Ušće, Dafne (2011) na Adi Ciganliji, a projekti su ostvareni i u Apatinu, Čačku i drugim gradovima. Kao jedinstvena ostvarenja na našoj art sceni bioskulpture grupe TAT posmatraju se i kao antiteza tradicionalnom vajarstvu jer pored konstrukcije u klasičnom materijalu u svoju biljnu pattern formu  uključuju rast, razmnožavanje, starenje, metaboličke i druge procese živog organizma.



Milivoj Miško Pavlović (Beograd,  1965), diplomirao je, magistrirao i doktorirao na FLU u Beogradu, na katedri za slikarstvo. Od 1991. do 2002. živeo je i radio paralelno u Parizu i Beogradu. Kao  stipendista francuske vlade 1991-1992, boravi o je u Cite International des Arts i  bio gostujući student na ENSBA u ateljeu  Vladimira Veličkovića. Osim slikarstva bavi se skulpturom, grafikom, ilustracijom i grafičkim oblikovanjem, kao i monumentalnim slikarskim tehnikama. Izlagao je  na 25  samostalnih  i na preko dve stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu . Profesor je na FLU u Beogradu i na FDU gde predaje predmete  Likovna kultura,  Likovni žanrovi i Vizuelni mediji. Osnivač je grupe Topiary Art Trust (TAT) sa kojom je izveo  niz projekata „zelene skulpture“ u Beogradu i drugim gradovima.  Član je ULUS-a , ULUPUDS-a i Maison des Artistes.



Prateći program izložbe:

Subota, 1. april u 13:00

Stručno vođenje kroz izložbu: učestvuju: umetnik i kustos izložbe Gordana Dobrić

Subota, 8. april u  13:00

Stručno vođenje kroz izložbu: učestvuju: umetnik i istoričar umetnosti Mila Jovanović

Četvrtak, 13. april u 19:00

Nedelja pred zatvaranje, susret i razgovor sa umetnikom


 



Datum objavljivanja: 28.03.2017.