Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miša Čolović: Dunav

U petak, 4. avgusta 2017. godine u 20 časova otvara se samostalnaizložba slika pod nazivom "Dunav“ autora Miše Čolovića, u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, Majevička 9 u Grockoj.


 


Nakon otvaranja izložbe, u okviru Muzičke bašte ustanove nastupa etno-džez trio Trojica.

 

Miša Čolović, DUNAV:

"Nakon Beograda, i svetskih metropola - Stokholma, Londona, Toronta i Pariza, Miša Čolović je najpre izabrao Fontenblo, a zatim - Grocku.

U Grockoj sam nalazio mir. Meni je slikarstvo cilj a ne sredstvo. Robinzonovski usamljen, prepušta se potpuno prirodi i ona ispunjava ceo njegov život i njegov rad. Više volim da pričam sa seljacima o krompiru, nego isprazne kozerije, izjavio je za Blic 2001. godine Mileni Marjanović. Odustaje od trke za prestižom, od borbe za naklonost galerista i za kupce, zadovoljava se sećanjima na blistave trenutke koje su mu darovale velike galerije i ugledni kritičari. Prohujale decenije posvećene bavljenju slikarstvom, i isključivo slikarstvom, oseća kao životnu celovitost iz koje ne bi oduzeo ni jedan tračak, nijednu nit.

... Sada je našao blaženi gročanski mir. Ne dotiču ga društvene, političke, ekonomske i kulturne trzavice. Uspeo je na čudesan način da se izdvoji iz vreve, i da obnovi nekadašnju tradiciju umetnika-samotnjaka kome se dolazi na poklonjenje i kome je dovoljna samo priroda koja ga okružuje:Hoću da moj vrt bude lepši od Moneovog Živernija. Priroda ga napaja, kroz nju oseća prustovski protok vremena, traganje i nalaženje svih mena koje ona nudi i svih tananih razlika u tonu, pokretu, odblesku, rastu, bujanju, i najzad umiranju... Jovan Despotović je u jednom predgovoru kataloga poredio Mišin doživljaj prirode sa majstorima Istoka. U slikanju refleksa svetlosti na vodi ili kroz granje, u titraju lista i rascvetalom žbunu, u prvim snegovima, magli i cikličnim obnavljanjima prirode, u svim tim neprekinutim i neponovljivim trenucima predela prepoznao je smisao svog rada..." navodi dr Irina Subotić.



Datum objavljivanja: 31.07.2017.