Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miroslav Pavlović u galeriji SULUV

U galeriji SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, od 1. do 13. septembra može se pogledazi izložba novih radova Miroslava Pavlovića. Otvaranje izložbe je u ponedeljak 1. septembra u 20h.

 


Miroslav Pavlović je rodjen u Vršcu 1952. godine. Studirao na Institutu za likovne umetnosti "Nikolae Grigoresku" u Bukureštu (Rumunija) 1974-78. u klasi profesora Konstantina Blende. Postdiplomske studije zavšio na istoj akademiji 1980. godine. Imao je više samostalnih izložbi pocev od 1978. godine u Rumuniji, Jugoslaviji, Skandinaviji i SAD. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Radovi mu se nalaze u kolekcijama u Rumuniji, Jugoslaviji, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Sjedinjenim Državama, Japanu...




"...Za razumevanje Pavlovićeve estetike od važnosti je razlika između likovnosti i slikovnosti. Kod Pavlovića je reč o "cistim" artefaktima u kojima nema ni traga klasične slikovitosti. Svaki Pavlovićev eksponat je lik za sebe koji ne odslikava ništa drugo. Tako shvaćene ove Pavlovićeve konstrukcije mogle bi da posluže kao primer tautološke samodovoljnosti na kojoj se zasniva radna praksa aktivista ekstremne avangarde /.../ Njegovi radovi ne ukazuju samo na razliku između likovnog i slikovitog, već upozoravaju i na suprotnost artificijelnog i estetskog po kojoj se upravo koriguje aksiološki kriterijum suđenja o tome šta jeste, a šta nije umetnicko delo..."

Đordje Kadijević, 2000


 


Datum objavljivanja: 30.08.2008.