Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miroslav Arsić: Događaj na asfaltu

Samostalna izložba autora Miroslava Arsića, pod nazivom, "Događaj na asfaltu", otvara se u utorak, 4, aprila u 19h u Galeriji 212, Vlajkovićeva 25. Izložba će biti otvorena do 18. aprila 2017.


 


U Galeriji 212 biće predstavljen najnoviji ciklus radova slikara i grafičara Miroslava Arsića, autora koji više od pet decenija zauzima značajno mesto na našoj savremenoj likovnoj sceni.  Izložba Događaj na asfaltu obuhvata slike nastale u protekle tri godine prepoznatljivog ikonografskog sadržaja interpretiranog novim i drugačijim likovnim jezikom.


... Motiv motocikla ili kacige, koji je Arsić uveo još krajem šezdesetih godina u tumačenju univerzalne teme o brzini života modernog čoveka i njegovoj prolaznosti, prisutan je i danas. Međutim, za razliku od ranijih radova bliskih poetici nove figuracije, danas imamo kompozicije pročišćenog likovnog izraza, apstraktno-asocijativnog karaktera.

... Izložba Događaj na asfaltu, sažimajući petodecenijsko stvaralačko iskustvo radoznalog i istraživačkog duha, obraća nam se jezikom čiste likovnosti, oslobođenim vizuelne deskripcije u tumačenju egzistencijalnih pitanja aktuelnih i na početku XXI veka. 


iz kataloga Jelena Gajić


Miroslav Arsić je rođen 1942. u Požarevcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1967, Odsek za slikarstvo, u klasi profesorke Ljubice Sokić. Postdiplomske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, Odsek za grafiku, u klasi profesora Boška Karanovića. Uz redovne studije fakultativno je učio mozaik kod profesora Božidara Prodanovića i grafiku kod profesora Marka Krsmanovića. ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) od 1968.  Radio je kao asistent za predmet Grafika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 1976. do 1980. Od 1980. radio je kao stručni saradnik Narodnog muzeja Požarevac.


Izlagao je na više od četrdeset samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Požarevac, Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Čačak, Subotica, Bar, Banja Luka, Sarajevo, Zagreb, Ljubljana, Maribor, Miškolc, Bukurešt, Beč, Krakov, Olštin, Bolonja, Pistoja, Stokholm, Barselona, Nikozija, Kairo, Njujork, San Francisko, Panama, Havana, Nju Delhi, Kjoto, Osaka, itd.


Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su: Nagrada za slikarstvo na 6. Memorijalu Nadežde Petrović, Čačak, 1970; Nagrada za grafiku na Prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd, 1973; Otkupna nagrada na 15. Oktobarskom salonu, Beograd, 1974; Nagrada Politike na 5. Međunarodnoj izložbi originalnog crteža, Rijeka, 1976; Druga nagrada za grafiku na 7. Internacionalnom bijenalu (Bienal International del Deporte en las Bellas Artes), Barselona, 1979; Prva nagrada za grafiku na 4. Trijenalu jugoslovenske grafike, Bitolj, 1981; Nagrada za grafiku na 8. Internacionalnom bijenalu (Bienal International del Deporte en las Bellas Artes), Madrid, 1982; Povelja kulture Kulturno-prosvetne zajednice, Požarevac, 1982; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd, 1984; Prva nagrada za grafiku na 2. Međunarodnoj izložbi umetnosti minijature, Stokholm, 1994; Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, 1997; Gran pri na 15. Bijenalu likovne umetnosti U svetlosti Milene, Požarevac, 2015; itd.


Dela mu se nalaze u značajnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej Požarevac, Muzej u Smederevu, Narodni muzej Kragujevac, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku, Zbirka Srpske akademije nauka i umetnosti Ogranak u Novom Sadu, Zbirka Kabineta grafike Gradskog muzeja Ala Ponzone u Kremoni, Zbirka Međunarodnog grafičkog likovnog centra u Ljubljani, Zbirka RTS-a, itd.


Živi u Požarevcu.


 


 


 


 



 


Datum objavljivanja: 30.03.2017.