Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miron Mutaović: Iza zatvorenih vrata

U toku je virtuelna izložba Mirona Mutaovića, “Iza zatvorenih vrata”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


 


Izložbu čini izbor od deset radova - ulja na platnu i slike u kombinovanoj tehnici - nastali tokom prethodne dve godine. Ova recentna ostvarenja se nadovezuju na dela predstavljena na izložbi “Dezerter” u Prodajnoj galeriji Beograd 2015. godine, čije tematsko polazište je portret. Postupak preuzimanja modela iz različitih izvora elektronske/arhivske dokumentacije, potom medijsku i značenjsku transformaciju motiva kao i klasične koncepcije odabranog žanra, autor u novim slikama proširuje i primenjuje na male narative žanr situacija i pejzažnih fragmenata (“…I sve je gotovo”, “Kopači”, “Atomske Toplice”). Kompozicije karakteriše dekonstrukcija mimetičke matrice kroz oslobođenu i izražajnu formu, gestualnost i kolorit. Deo virtuelne izložbe su video prezentacija, izbor fotografija iz ateljea umetnika i kritički prikazi Ratka Božovića i Sanje Todosijević. 


Miron Mutaović (1973. Beograd) diplomirao 1997. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Čedomira Vasića, gde je 1999. godine magistrirao. Izlagačku aktivnost započeo serijom samostalnih izložbi u galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu (1995 - 1997). Jedan od osnivača umetničke grupe KEROZIN, poznate po radu u Muzeju avijacije i po zapaženim izložbama. Od 1999. godine je član ULUS-a. Izlaže samostalno i na brojnim grupnim izložbama u zemlji I inostranstvu (Bugarska, Austrija, Francuska, Španija, Japan, SAD…). Od 2005. godine radi kao profesor na Fakultetu Umetnosti Univerziteta u Nišu.


 







 


Datum objavljivanja: 14.01.2021.