Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miro Šuković: Suze i sveci

U nedelju 21. maja, 2017. u 20 časova, u Galeriji ŠTAB, svečano će biti otvorena prodajna izložba slika pod nazivom "Suze i sveci”, crnogorskog umetnika Mira Šukovića.


 


Beogradska publika će imati priliku da premijerno pogleda 35 radova, crteža i slika od kojih je najveći deo iz ciklusa "Suze i sveci", nastalih tokom 2016. i 2017. godine. Izložba će biti otvorena do 24. maja, a radno vreme Galerije ŠTAB za vreme trajanja izložbe biće od 16 do 22h.

Na otvaranju će kao muzička podrška nastupiti beogradski jazz kvartet Hashima.  Za grupu Hashima kažu da je:" Dostojan domaći predstavnik savremene muzike, koji je prerastao nacionalne okvire, čak i pre nego što smo stigli da mu se divimo kao "našem"." (Jazzin.rs) http://www.jazzin.rs/hashima-tideland-samizdat/

 

O slikarstvu Mira Šukovića:

Susret sa slikarstvom Miroslava - Mira Šukovića budi u čovjeku opominjući strah pri sagledavanju ogoljene strane onog skriveno mogućeg utapanja u konstantno vrebajuće stanje grijeha i poriva. Budi aktuelno pitanje o svjesnom ili nesvjesnom priklanjanju razarajućem i disharmoničnom, negativnom principu zla, u čije nas predvorje uvodi pogrešno usmjeren opšte civilizacijski i tehnološki razvoj obavijen moralnim zagađenjem, otuđenjem i besmislicom… Pitanje, da li smo to zaboravili na humane principe života koji nam je pružen kao mikrokosmos ispunjen mirom, plemenitošću, ljepotom i dobrotom?

U novijoj crnogorskoj umjetnosti malo je slikara koji se sa tolikom predanošću, svim svojim bićem i cjelovito vezuju za temu koja ih obuzima. Ta neposredna i čista predanost temi manifestuje se, istovremeno, i snažno, i jednostavno, bilo da je riječ o liku, figuri, prostoru ili nekom drugom sadržaju. Kroz cijeli svoj dosadašnji slikarski opus Miro Šuković postojano teži ka ovom uzvišenom imperativu, ka predavanju viziji vlastitog likovno-jezičkog sistema kao uslovu za stvaranje autentičnih likovnih vrijednosti koje postupno i sigurno pronalaze svoje mjesto u savremenim kretanjima u okviru prebogate scene crnogorske likovne umjetnosti. (Mr Lucija Đurašković)



Miroslav Šukovic je rodjen 1977. godine u Bihaću. Živi i radi u Kolašinu i Podgorici. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona ‘Trinaesti novembar’ 2015. godine. Član je udruženja likovnih umjetnika BiH.


Dosadašnje samostalne izložbe:

Galerija Tolbius, izložba slika i crteža, Kolašin 2012.

Blues Bar, izložba slika i crteža, Podgorica 2012.

Gradska galerija Kotor, izložba `Covjek`, mart 2014.

Izložba `Kost,Kamen, Oko` tvrdjava Barutana, Kolašin, avgust 2014.

Izložba `Zatočenici tisine`, Polimski muzej, Berane, septembar 2014.

Izložba `Zatočenici tisine`, kuca Rista Ratkovića, Bijelo Polje, oktobar 2014.

Galerija Montenegrina Rijeka – Hrvatska, april 2015.

Izložba slika i crteža Umjetnička galerija Vitomir Srbljanović Pljevlja, april 2015.

Narodni muzej Labin – Hrvatska, jun 2015.

Izložba slika i crteža Fantom slobode – Porto Montenegro, Tivat, jun-jul 2015.-Izložba slika i cteža galerija Roman Petrovi”, Sarajevo BIH, maj 2016.



 


 


Datum objavljivanja: 17.05.2017.