Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mirko Ilić: Dizajn aktivizam

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u nedelju, 23. aprila u 13 časova predavanje pod naslovom „Dizajn aktivizam“ održaće Mirko Ilić, jugoslovensko-američki strip-crtač, ilustrator, pedagog i dizajner svetske reputacije koji od 1986. godine živi i radi u Nјujorku (SAD).

 



 


Mirko Ilić je objavlјivao ilustracije u Tajmu, Nјujork tajmsu, Vol Strit žurnalu i drugim uticajnim američkim novinskim listovima i časopisima. Godine 1991. postaje umetnički direktor Tajm Internešnala, a 1992. umetnički direktor stranica nasuprot uredničke (op-ed) u Nјujork tajmsu. Dobitnik je brojnih nagrada, a dela mu se čuvaju u zbirkama Muzeja Smitsonijan i MoMa u Nјujorku.







Saradnja Mirka Ilića sa Narodnim muzejom Zrenjanin započela je početkom 2020. godine kada je u izložbenom salonu i na panoima na Trgu Slobode organizovana izložba plakata „Projekt Tolerancija“. Ove godine ona će biti proširena predavanjem Mirka Ilića na temu „Dizajn aktivizam“ koje govori o neophodnosti slobode izražavanja i umetničkog aktivizma. Organizator predavanja u ime Narodnog muzeja Zrenjanin je Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti, dok će izložba „Projekt Tolerancija“ biti organizovana u Belom Blatu od strane Marte Aničić (AirMarta) i Salaša Lujza.



 


 


Datum objavljivanja: 18.04.2023.