Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mirjana Krstevska: Peščana zemlja

U Galeriji savremene umetnosti Pančevo od 22. -- 30. januara održava se samostalna izložba slika autorke Mirjane Krstevske pod nazivom, "Peščana zemlja".


 


Ciklus Zemlja započet je 2011 godine i osmišljen tako da obuhvata kadrove svih kontinenata. I deo ovog ciklusa obuhvata  Afrički kontinent pod nazivom Peščana zemlja.

Ižlozba se sastoji iz dva segmenta : Pasteli  veličine 100 x 70 i 50 x 70 cm od kojih je pet pastela bilo izloženo na samostalnoj izložbi  u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu  2012. godine   i  ulja na platnu veličine 120x125, 100x100, 100x80 i 60x58  kompoziciono osmišljena da se mogu postavljati samostalno u različitim pravcima i  smerovima  ili  povezivati  u diptih, triptih i poliptih stvaraju

i sintezu kadrova satelitskog snimka Zemlje.

Rad na platnima se nadovezuje na opus pastela i predstavlja celinu kako tematski  tako i u likovno tehnološkom pristupu. Eksperiment se sastoji od pokušaja da se iskustvo i tehnološki pristup  rada pastelnom kredom na odgovaraju

oj podlozi, upotrebi u radu na platnu postavljaju

i grund  od peska iz Deliblatske peščare i finalno klasično ulje naneto mekom slikarskom četkom čime se postiže raznovrsnost struktura koristeći transparentnost traga pastela i mekoću poteza.

Pogled „odozgo“ satelitskom kamerom, inicira proces imaginacije, slobodne sinteze kadrova koji  integrišu datost velikih površina pustinje i planinskih masiva, od čak oko sto kvadratnih kilometara, u jedno „slikovno polje“, koji nas uvodi u tajanstveni svet kosmičkih mena, kontrasta sila tame i svetla, mračnih bezdana i svetlosti.



Rođena 1955. u Kačarevu.  Završila Fakultet likovnih umetnosti na odeku za slikarstvo u Beogradu u klasi profesora Stojana Ćelića 1980.godine. Postdiplomske studije završila 1983. Član ULUS-a od 1981, član ULUPUDS-a od 2011 godine. U statusu samostalnog umetnika od 1978.  Status istaknutog umetnika od 2006.



Datum objavljivanja: 21.01.2014.