Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mirjana Filipović Kuruzović: Grafički herbarijum

U četvrtak, 5. septembra u 19h u Galeriji SKC Novi Beograd otvara se samostalna izložba grafika autorke Mirjane Filipović Kuruzović, pod nazivom, "Grafićki herbarijum".


 


Mirjana Filipović Kuruzović (1969), završila je Školu za industrijski dizajn - grafički smer, 1987. godine u Beogradu,  nakon čega pohađa dve godine na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Diplomirala  1995. na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Biljane Vuković, a potom magistrirala 2000. godine na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od 1996, učesnik brojnih kolektivnih izložbi. Od 2003.  bavi se pedagoškim radom.


„Izložba obuhvata grafičke otiske na papiru u tehnici duboke štampe: suve igle, akvatinte i kombinovane grafičke tehnike.  Reč je o biljkama  koje ne bi mogle da se smeste u ‚klasičan herbarijum’ čičak, suncokret, mušmule, kukuruz... U radu na ovim grafikama zanimalo me je kako kroz ‚grubi’ grafički izraz prikazati nežnost listova, latica... Detalji biljaka najčešće su prikazani izdvojeno iz prirode baš kao u herbarijumu, mada ima i onih u kojima pozadina likovnim izrazom izdvaja fragmente izabrane biljke.“


 



Datum objavljivanja: 04.09.2019.