Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mirjana Blagojev: Transparentnost i refleksija

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo, izložba skulptura i objekata autorke Mirjane Blagojev pod nazivom, " Transparentnost i refleksija - priča o svetlu". Otvaranje izložbe 27. avgusta u 19h


 


Na izložbi će biti predstavljene skulpture i objekti u kojima se bavim istraživanjem fenomena transparentnosti i refleksije, koristeći staklo i ogledalo kao osnovni materijal, a svetlo kao jedan od ključnih elemenata koji gradi delo.

Radovi su deo istraživanja koje sprovodim na doktorskim umetničkim studijama i bazira se na dva osnovna problema: odnos dela i njegovog okruženja i odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora dela. Kroz ove radove ispitujem i dvostruko značenje reči refleksija-kao odraz i kao misao, jer su to svojevrsna promišljanja na određene teme, od mitologije do savremenih tema.

Predstavljeni radovi se mogu svrstati u nekoliko celina koje su međusobno povezane: skulpture u formi kocke, u kojima istražujem problem perspektive u trodimenzionalnim objektima  (inspirisane mitologijom, ideologijom, određenim umetničkim delima ili pojmovima), kompozicije koje sadrže staklene sfere (izrađene tehnikom duvanog stakla) i keramičke kugle/ogledala, svetlosne objekte i zidne instalacije.





Mirjana Blagojev

Diplomirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2000. godine, gde je i magistrirala 2007. na temu „Pokušaj spajanja naizgled nespojivog-igra sveta u svetu igre“. Završila master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strzburu, Francuska na smeru Objekat-staklo 2005. godine. Trenutno pohađa Doktorske umetničke studije na Akademiji umetnosti Novi Sad, u okviru kojih je 2017. realizovala istraživački staž u trajanju od tri meseca na CTU-Arhitektonskom fakultetu u Pragu kod prof Mariana Karela.

Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu vajarstvo u zvanju docenta.

Član je ULUV-a i ESGAA (European Studio Glass Art Association).

Učestvovala je u realizaciji brojnih međunarodnih projekata (Putovanja u trouglu u okviru međunarodne saradnje Akademije umetnosti, Novi Sad, Srbija,Ecole Supérieure des Arts Décoratifs, Strazbur, Francuska i Chung-Ang Univerziteta u Seulu, Koreja, Galerija na otvorenom, Golubić, Hrvatska, Tvrđavart, Slavonski Brod, Hrvatska...) kao i na brojnim umetničkim simpozijumima i kolonijama u zemlji i inostranstvu, kao što su učešće na Međunarodnom Simpozijumu stakla, Bardudvarnok, Mađarska, umetnička kolonija Ečka- 36.susret akvarelista,  18. Likovna kolonija Muzeja Vojvodine, Kulpin, 29. Umetnička kolonija Bakar, Bor.

Studijske boravke u vidu predavanja i radionica realizovala na Univerzitetima u Pečuju, Mađarska, CTU-Arhitektonski fakultet Prag, Češka, Akademija Lepih umetnosti i Dizajna Bratislava, Slovačka, studijska poseta Akadedimiji Lepih umetnosti u Napulju, Italija, u Muzeju Vojvodine Novi Sad.

Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od kojih su značajnije: Igra sveta u svetu igre, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, učešće na II i V Medjunarodnom Bijenalu stakla, Strazbur, Francuska, Deux regards, Nansi, Francuska, učešće na festivalima Caravan#2 i Caravan#4 u organizaciji asocijacije OKUP u Strazburu, Francuska, izložba u okviru programa 19 godina demokratizacije Balkana u organizaciji asocijacije ALDA u Strazburu, Francuska, Ampelmann, Galerija Idealni grad, Zagreb, Hrvatska, izložba u okviru projekta Tvrdjavart, Slavonski Brod, Hrvatska, Lično mapiranje grada-žurnal iz Berlina,Galerija 73, Beograd, izložba 29. saziva Umetničke kolonije Bakar, Galerija Kolonije Bakar, Bor, izložba 18. saziva Likovne kolonije Kulpin Muzeja Vojvodine, Muzej Vojvodine, Novi Sad, Ritam pločnika, Galerija SULUV, Novi Sad, GEOCONTEXT-Vertikale Ljubomir Vučinić-Horizontale Mirjana Blagojev, Nandor Galerija, Pečuj, Madjarska, Transparentnost i refleksija - Priča o apsurdu, Galerija MLS, Novi Sad.



Kontakt : mirjanablagojev@gmail.com


 



 


Datum objavljivanja: 20.08.2018.