Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mira Brtka

Otvaranje izložbe skulptura Mire Brtke u Blok galeriji u Novom Beogradu, Jurija Gagarina 221, održaće se 4. jula u 19 časova.

 


 


"Umetnički korpus Mire Brtke sastoji se od celina, koje u prvi mah nemaju dodirnih tačaka i koje se ne smenjuju hronološki, već se parlelno razvijaju svaka unutar sebe. Logično  postoji među njima ono što je suština, što potvrđuje njenu umetničku posebnost, osim čiwenice da je snažna produkcija izazvana karakterom njenog radoznalog bića. Iz veoma bogatog opusa jedna od celina je kolekcija slika i skluptura koja bi mogla biti definisana kao "linija-doživljaj u prostoru ili doživljaj prostora".

Važno je istaći da do sfere, likovne umetnosti dolazi iz filma, ali kojeg istina nikad nije napustila, davnih šezdesetih godina prošlog veka. I naša verzija »arte povera« i minimalne umetnosti, nezamisliva je bez njene  senzualne geometrijske apstrakcije. To je važna činjenica koja je određuje i izvornost njenog umetničkog senzibiliteta, ali i posebnost, koji će se razvijati  kao ciklični proces u slikarstvu a potom i u skulpturi.

Prvobitni  ahromatski sklopovi imaju slojeviti pikturalni doživljaj, onaj isti koji će kasnije zameniti svedenim koloritom. A to je istančani ritam među i na površinama. On je uvek kodiran kao definicija prefinjenog sklada u kompaktnoj celini, u dobro organizovanom prostoru slike. Zabeleženo je, da je primenila originalni tehnološki recept, vezom definisanu teksturu površina.

U tom dobro organizovanom prostoru sa generalnom pojavom redefinisanja slike (neokonstruktivizam), opisuje liniju kao  egzistencijalan pojam pikturalnosti. I sasvim prirodno, a i iz iskustva bavljenjem kostimografijom, promovisala je ideju da svi narodi imaju svoj genetski koloritni sklop, ali i unutar njega pojedinac ima svoj lični koji je povezan i sa trenutnim raspoloženjem. Mira Brtka ne ulazi u dublju istorijsko psihološku analizu, već joj je cilj da svoj crtež oplemeni čistotom i iskrenošću osoba izvan akademskog obrazovanja. Vezom opisana linija u slikama i bojom opisana linija u skulpturi gradi konkretan prostor. Doživljavanje prostora na slikama podjednako uzbuđuje kao i ulazak u prostor skulpture. U veoma radosnom koloritu linija komunicira, isto tako, valovitim, veselim ritmom. Linija ne opasuje površine, niti ih definiše, nego predstavlja, prikazuje prostor i njegovo prostiranje. Istovremeno ona je personifikacija traganja. Tako je upletena da teče i neprekidno traje, odlazi i vraća se svojim počecima. Svaki njen zavoj je novi izazov, novo iskustvo. To nije zatvoreni krug, već je magično i duhovito razgranat, kao san, kao rajski vrt. "

Radmila Savčić


 


Mira Brtka



Rođena 1930.godine u Novim Banovcima. Diplomirala filmsku režiju na akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost 1955.godine u Beogradu. 1964.godine diplomirala na odseku slikarstva Academy di Belle Arte u Rimu. Jedan od osnivača grupe "ILUMINATION" u Rimu 1967.godine. Bavi se slikarstvom, vajarstvom, filmom, pozorištem, ...



E-mail : mirabrtka@yahoo.com



Prikazala je radove na brojnim izložbama u zemlji i van nje (Oktobarski saloni, Jugoslovenska trijenala savremene umetnosti, Salon Muzeja savremene umetnosti - Beograd, Galerija moderne umetnosti, Matica srpska - Novi Sad, Italija, Slovačka, Mađarska, Turska, ...). Radovi joj se nalaze u mnogim javnim prostorima (Beograd, Apatin, Vršac, Novi Sad, Stara Pazova, Bratislava, Rim, ...). Učesnik  je simpozijuma, radionica, likovnih kolonija (San Marino, Nadlak - Rumunija, Begeč, Apatin, Vršac, Kikinda, vrnjačka Banja, Herceg Novi, Kladovo, ...). dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj rad u likovnoj oblasti (plaketa grada Gubbia, Nagrada "Ciril Kutlik" za životno delo, Nagrada "Miroslav Lemotski" za najuspešniju samostalnu izložbu slovačkih likovnih umetnika Vojvodine u Bratislavi, nagrada salona na Vojvođanskom salonu u Sremskoj Mitrovici, ...). Poslednjih godina radi na zadužbini BRTKA - KRESOJA u Novom Sadu "GRADIĆ". Zadužbina se sastoji od 250 m2 prostora sa slikama, skulpturama i scenarijima, filmovima i ostalim filmskim materijalom pokojnog supruga Dragana i sina Miloša Kresoja.




Portfolio Blok galerije






 


Datum objavljivanja: 04.06.2008.