Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mira Antonijević: Prozori

U ponedeljak, 23. januara u 19h. u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu otvara se samostalna izlođba radova autorke Mire Antonijević, pod nazivom, "Prozori". Izložba traje do 11. februara, 2017. godine.




Likovni rukopis Mire Antonijević prepoznatljiv je po autorskoj posvećenosti svetu predmetnog i svakodnevnici koji se otkrivaju u detalju fasada, balkona, ulaznih vrata i prozora.  Nakon izložbe Stolice iz 2008. godine, kada je prvi put samostalno izlagala u Grafičkom kolektivu, i potom grafičkog promišljanja poetike urbanog prostora kroz prikaze beogradskih fasada, umetnica se novim ciklusom grafika fokusira na motiv prozora.


Repetitivnost kao stvaralački postupak upućuje na autorkino preispitivanje društvenog, kulturološkog konteksta i estetskog svojstva odabranog ikonografskog simbola. Stilizacija predstavljenog i plošnost vode ka osamostaljivanju prozora kao autonomne likovne forme sa kvalitetima ornamenta. Umetnica stavlja tehniku visoke štampe u službu taktilnih svojstava materije, koju oplemenjuje prozračnim i intenzivnim koloritom. Komunikativnost grafike kao medija u sprezi je sa slojevitim semantičkim aspektom fenomena prozora kao spone/barijere između intimnog i javnog, otvorenog i zatvorenog prostora.


“Prozor je i simbol slobode, ako je otvoren, mogućnost za beg u kriznim situacijama ili simbol neslobode, ako je mali i sa rešetkama. Najzad, prozor je kao slikarsko platno po kome zima ledenim kristalima stvara svoju zimsku sliku ili kada umetnik u formi vitraža pokušava da je sačuva za večnost.” (iz teksta Mire Antonijević)


Mira Antonijević (1945. Beograd). Umetničko školovanje – privatno (Radenko Mišević, Kemal Ramujkić, Boško Karanović i na Fakultetu likovnih umetnosti 1993/1994). Izlaže od 1994. Priredila deset samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a od 1999. Druga nagrada za crtež Narodnog univerziteta Braća Stamenković 2001. godine


 



Datum objavljivanja: 19.01.2017.