Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miona Marta Marković: Krst kao savremeni simbol

Atelier DivArt Kosančićev venac 3, Beograd, četvrtak 17. maja u 19h otvaranje izložbe Mione Marte Marković „Krst kao savremeni simbol“. Izložba traje do 27. maja, 2022. godine.


 


Atelier DivArt beogradskoj publici predstavlja samostalnu izložbu slika novog ciklusa „Krst kao savremeni simbol“, Mione Marte Marković. U slikama apstraktne orijentacije umetnica implementira i simboliku koja se ogleda u motivu krsta. Osnovnim geometrijskim oblicima krugom, trouglom i kvadratom uz upotrebu bogate palete intenzivnih, čistih boja bavi se višeslojnim istraživanjem značenja ovog simbola u širem društveno istorijskom kontekstu.

„Ovo pitanje mora da je razdiralo sve koji su se našli na putu od savlađivanja veštine apstrahovanja prirodne forme ka čistoj geometrijskoj apstrakciji i konačnom ishodištu u Maljevičevoj ne-objektivnosti“. Navodi u tekstu kataloga Dr Goran S. Milovanović. Takođe ističe i: „Iako njenoj apstrakciji prethodi elaborirana istorija, njeno stvaralaštvo je eruptivno i neplanirano u ovoj savremenoj egzegezi krsta. Odlikuje ga savršena intuicija i kontrola kolorita, a kao potpis na povelji poštovanja prethodnim istraživanjima Markovićeva ostavlja fascinantno otkriće sasvim nove strukturalne forme razlaganja krsta, ono danas toliko retko, novo otkriće u domenu detaljno proučene geometrijske apstrakcije u umetnosti.“



Miona Marta Marković rođena je 1979. godine u Somboru. Diplomirala je 2004. godine na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku zidno slikarstvo a 2007. godine je magistrirala na Accademia di Belle Arti u Napulju. Potom je 2018. godine odbranila doktorsku tezu na Università Sapienza (Rim) na smeru savremene istorije umetnosti. Članica je ULUS-a od 2006. i od 2009. stiče status samostalnog umetnika. Grupno je izlagala preko šezdeset puta a individualno se predstavila publici na dvadeset i tri samostalne izložbe. Učestvuje na stručnim kongresima i na likovnim kolonijama, a pored stvaralačkog rada bavi se i pisanjem recenzija i kataloga vizuelnim umetnicima. Trenutno živi i radi u Beogradu.


 




Datum objavljivanja: 17.05.2022.