Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Tabački

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu 5. marta u 19 časova biće otvorena izložba radova Miodraga Tabačkog. Izložba obuhvata 49 dela i to scenografske skice, skice kostima, fotografije realizovanog dekora i kostima, fotografije predstava i digitalne otiske.

 


Miodrag Tabački diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu i na Akademiji za primenjene umetnosti (Odsek scenografije) u Beogradu. Prvu scenografiju je uradio u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu 1973. godine i od tada je izveo preko dvesto pedeset scenografija, više od stotinu kostimografija dramskih dela, opera, mjuzikla, baleta i lutkarskih predstava. Radio je u većini naših i, kao gost, stranih pozorišta – u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Italiji, Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori...

Kada se predstavio i svetskoj javnosti, Miodrag Tabački je, osim poziva da radi u inostranim teatrima, dobio i brojne nagrade i priznanja. Izdvajamo njegovo pojavljivanje u Svetskoj enciklopediji moderne scene (Giovanni Lista: La scene moderne, Encyclopedie mondiale des arts du spectacle dans la seconde moitie du XX siecle, Paris, Carpe 1997) gde je zastupljen samostalnom jedinicom, i to kao jedini pozorišni umetnik sa teritorije bivše Jugoslavije.

Miodrag Tabački dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima izdvajamo Nagradu ULUPUDS-a za životno delo (1997) i Nagradu SANU iz Fonda „Ivan Tabaković“ za ostvarenja od izuzetnog značaja za razvoj likovne misli u scenskoj umetnosti (Beograd 2004).

Monografija Miodrag Tabački (Gordana Popović Vasić i Irina Subotić, Clio, Beograd 2004), na 300 strana i sa preko 300 kolor reprodukcija, dobila je 2006. godine nagradu Golden Pen Award za 2005. od USITT-a (Instituta za pozorišnu tehnologiju SAD).

Bavi se pedagoškim radom od 1973. godine; redovni je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gostujući profesor Trent univerziteta u Notingemu u Velikoj Britaniji, kao i na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama: Ohajo univerziteta u Etinsu, Univerziteta Konektikata u Storsu, Univerziteta Minesote u Mineapolisu, Karnegi-Merlon Univerziteta u Pitsburgu.

"Svojim shvatanjem prostora, Tabački ostvaruje zajednički život scenografije i dramske radnje, prepliće značenja i njihove energije, ukida razlike između života i pozorišta, doprinosi da dugo pamtimo i sećamo se ne samo predstava već i scenografija, čija poneka rešenja, s jasnom likovnom artikulacijom pokatkad izranjaju kao slike, kao vizuelne metafore naših životnih situacija."

                                   deo teksta iz kataloga autorke Gordane Harašić, istoričarke umetnosti


 


Datum objavljivanja: 04.03.2008.