Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Rogić: Digitalni printovi

U Galeriji `73 će u četvrtak, 31. maja 2018. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena izložba digitalnih printova Miodraga Rogića, jednog od najistaknutijih aktera beogradskog grafičkog kruga.

 



 


Miodrag Rogić se u svom likovnom opusu sa velikim uspehom bavio svim grafičkim disciplinama i ta svoja iskustva delio je sa publikom i prenosio kao profesor grafike mlađim generacijama na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Već gotovo jednu deceniju Miodrag Rogić se okrenuo digitalnoj štampi, jednoj od tehnika kojom je relativizovao tradicionalni grafički postupak isključujući iz procesa rada matrice i grafičke prese. Boško Stepanović, istoričar umetnosti i autor teksta za katalog, o Rogićevoj izložbi u Galeriji `73 je između ostalog istakao:

„Na ovoj izložbi možemo da vidimo grafike koje  na suštinski način govore o pojmu grafičke (likovne) umetnosti, koje su tematski i kompoziciono jednostavno zamišljene pa ipak nema im pandana na  savremenoj sceni. U tome se i krije Rogićev paradoks kao ’’ izolovane ’’ pojave srpske umetnosti kako su ga ponekad pogrešno razumeli neki od priznatih kritičara srpske umetnosti, iako je dobitnik brojnih nacionalnih priznanja za grafiku i slikarstvo.  Grafika je vremenski kameleon koji se najviše od svih likovnih disciplina stapa sa tehnološkim duhom vremena u kojem nastaje. Ovo nisu klasične grafike u smislu tehnološkog postupka, štampane su bez prese, podloge ..., na prvi utisak odaju se kao posteri i bilbordi, pa ipak   nisu to, jer su podređene ideji umetnosti, limita i unikata, a ne marketinškim ciljevima masovne proizvodnje. Ovom izložbom na kojoj je predstavljen opseg formata od 50X70 do 100x140 cm, pokazano je šta grafika treba da bude u umetničkom i društveno odgovornom smislu, odnosno ono što je oduvek i bila: pre svega, da širi misiju likovne umetnosti koja je okrenuta sebi, svojim unutrašnjim vrednostima uprkos rivalskim vizuelnim tehnologijama, a da shodno tome, kao serijska proizvodnja, ekonomski bude dostupna svima kako bi se njena prosvetiteljkska misija ostvarila na pravi način.“


Miodrag Rogić rođen je 1932. godine u Beogradu, gde je i stekao osnovno obrazovanje. Prvi crteže koji je objavio kao trinaestogodišnjak u listu Duga, a kasnije ga je opredelilo da upiše i završi Likovnu akademiju u Beogradu. Od 1961. do 1988. godine radio je na Akademiji likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, kao profesor grafike i u nastavi prenosio bogato iskustvo iz svih grafičkih disciplina mnogim generacijama studenata.

Iako je prešao osamdesetu, Miodrag Rogić je i danas aktivan stvaralac ne samo po broju realizovanih izložbi nego i sezonama redovno ispunjenim radom koji upravo teče u znaku grafike, slikarstva, pisanja monografija ali i digitalne štampe i DVD prezentacija.

Miodrag Rogić je član ULUS-a. Živi i stvara u Beogradu, u statusu samostalnog umetnika.



Izložba će trajati do 12. juna 2018. g.


 



Datum objavljivanja: 28.05.2018.