Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Rogan: Skulptura / crtež

U četvrtak, 5. maja u 19 časova u Srećnoj galeriji SKC-a, otvara se samostalna izložba skulptura i crteža Miodraga Rogana. Izložba traje do 16. maja.

 


Skulptura Miodraga Rogana (1966. g. Zrenjanin) predstavlja potpuno novu orijentaciju likovnog jezika prema identitetu umetničkog dela, njegovoj autonomnosti i materijalu kroz koji se definiše. Spoj segmenata kovanog gvožđa, kože i betona uslovljava posmatranje Roganove skulpture kroz likovno-misaonu integraciju ove tri materije. Koncepcija postavke ovih dela, kao potpuno neklasični način prikazivanja skulpture, nije nužno vezana za instalaciju kao likovni vid izraza, već je to “hibridna tvorevina” retrogradnog procesa nastanka oblika iz figurativne forme sa krajnje intimističkim odnosom prema identitetu likovnosti svakog detalja ponaosob.




Rogan je diplomirao skulpturu 1995. godine na FPU u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1996. god. Izlagao je na više značajnih grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Privredna komora ga 2006. god. predlaže za našeg predstavnika na Sajmu zanatstva u Minhenu, Nemačka, na kome dobija Plaketu sajma za inovaciju. Autor je brojnih skulptura u javnom prostoru. Paralelno sa istraživanjima u domenu skulpture, uspešno realizuje unikatne upotrebne predmete i nameštaj za enterijer. U poslednjem periodu stvaralačkog rada bavi se režijom i scenografijom pozorišnih predstava i ubrzo dobija nagradu za režiju na Pozorišnom festivalu u Subotici 2009. god. Živi i radi u Beogradu.


Datum objavljivanja: 04.05.2011.