Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Mlađović: Kroz grafičke tehnike...

U četvrtak, 19. aprila u 19 sati u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autora Miodraga Mlađovića, pod nazivom, "Kroz grafičke tehnike...". Izložba traje do 2. maja, 2012. godine.

 


Miodrag Mlađović je rođen je 1960. godine u Žerovnici (Kosovska Mitrovica). Akademiju likovnih umetnosti završio je u Prištini 1983. Poslediplomske studije završio je 1987. na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 1986. Primljen je za asistenta na FLU u Beogradu 1992. Boravi 1997. kao gostujući profesor u grafičkom centru ILIOS u Solunu, u okviru programa "Solun kulturna prestonica Evrope 97". Radi na Univerzitetu u Nišu kao gostujući profesor. Zaposlen je na FLU u Beogradu kao vanredni profesor na grafičkom odseku. Izlagao je na 30 samostalnih izložbi i učestvovao na preko  200 kolektivnih izložbi (ULUS-a i dr.) u zemlji i inostranstvu. Radovi Miodraga Mlađovića nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama galerija u zemlji i inostranstvu, zbirci Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i zbirci Narodnog muzeja.


"Likovno stvaralaštvo Miodraga Mlađovića ukazuje na široke mogućnosti likovnog izražavanja, što se može pratiti kroz crtež, grafiku i skulpturu. Mlađović je stvaralac čija se umetnička priroda apsolutno podredila expresivnom izražavanju u čijoj funkciji su zastupljeni  svi likovni elementi koji čine kompoziciju punu poetskog nemira. Autor odabira asocijativne forme likovnog izražavanja koncipirajući ih u celinu koju izvodi u nekoj od grafičkih tehnika. Mlađovićev likovni prostor obojen je snagom posebne vrste koja u formi ekspresivne gestualnosti ima za cilj neprekidnu metamorfozu oblika koji prelaze u određene poetske simbole i znakove.

           


Na belini papira ili grafičkoj ploči odigrava se prava igra sukoba u zavisnosti od trenutka, nadahnuća i stvaralačkog zanosa, kako sam autor kaže: Nešto se uvek desi, krene i bljesne, nikad se ne zna konačan ishod. Crtež, linija kao glavno Mlađovićevo sredstvo, pojavljuje se kao celokupni nosilac dramskog i emotivnog toka. Linija je često i tanka i široka i meka i crna i topla...koja u snopovima daje gustu šrafuru i često prelazi u tamnu površinu, a negde je prozirna svetla, izdvojena...Mlađović je to najbolje pretočio u grafičke tehnike duboke, visoke i ravne štampe.

          


Miodrag Mlađović stvaralac je osobenog izraza, koji obogaćuje srpsku likovnu umetnost ostvarenjima velikog značaja. Rad Miodraga Mlađovića je raznovrstan i uvek izveden po najvišim profesionalnim standardima. Jasnoća i preciznost njegovog rada preporučuju ga za složen i odgovoran rad sa studentima različitih interesovanja i autorskih karakteristika."


Žarko Smiljanić, redovan profesor


 


Datum objavljivanja: 11.04.2012.