Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Miško Petrović: Enigma

Od 23. jula u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvorena je izložba Miodraga Miška Petrovića Enigma, 23. jul – 10. avgust 2020.

 



 


Miodrag Miško Petrović (1946) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Profesora Stojana Ćelića 1975. godine. Priredio je 22 samostalne izložbe i učestvovao na preko 300 kolektivnih izložbi. Dela mu se nalaze u domaćim i internacionalnim muzejskim zbirkama  (Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, Galerija Centra za savremene umjetnost Crne Gore), kao i galerijama i privatnim kolekcijama u Sakramentu, Los Anđelesu, Njujorku, Londonu, Parizu, Budimpešti, Atini i dr. Serija radova pod nazivom ,,Enigma" nastaje kao rezultat ispitivanja mogućnosti da se relacije između svesnog i nesvesnog metaforički prikažu kao složene mreže  različitih vizuelnih elemenata – simbola, znakova, ornamenata, ideograma i slova. Proces rada autor doživljava kao katarzu gde otklon od svakodnevice omogućava oslobađanje podsvesti i imaginacije kao ključne za nastajanje umetničkog dela. Osim geometrijskih slika i ornamenata, ovi crteži sadrže i  prikrivene  nazive mitoloških ili istorijskih ličnosti ili geografskih pojmova.







U procesu nastajanja rada se služim kombinovanom tehnikom akvarela i crtežom koji meni na najbolji moguć i odgovarajući modus omogućavaju da u Enigmama postignem likovnost, visoku estetiku, duhovnost, zanimljivost, enigmatičnost... Bitan element svake Enigme je, pored intuitivno kolorisanih oblika iz obilja geometrijskih slika i postavljanje simbola, slova, reči, pojmova...



Podsvest predstavlja mnogo veći deo uma od vidljivog. Ona može da obradi milione čulnih informacija svake sekunde i zbog toga sadrži svu moju maštu, znanje, sećanje, iskustva, reakcije… Ovaj nivo uma predstavlja u punom smislu izvor moje kreativnosti koji pri tome skladišti i pokreće sve moje programe automatskog reagovanja i ponašanja. 

    



                        Miodrag Miško Petrović (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 21.07.2020.