Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Grbić

Autor izložbe Miodrag Grbić - Život i delo je Divna Gačić viši kustos Muzeja Grada Novog Sada.Otvaranje je u četvrtak, 20. marta u 18h.


 


"Dr Miodrag Grbić pripada generaciji prvih školovanih arheologa u Srbiji formiranoj između dva rata, generaciji koja je uz profesore Miloja Vasića i Nikolu Vulića prva započela naučna istraživanja naših do tada neotkrivenih praistorijskih i antičkih nalazišta.


Naučna delatnost dr Grbića bila je bazirana na istraživanju praistorijskih  kultura na Balkanu, posebno proučavanju hronologije i nastanka neolitskih kultura. Prvi je ustanovio osnovne faze neolita u našoj zemlji i na taj način postavio temelje relativne hronologije. Otkrio je i  prvi determinisao starčevačku kulturu, kao našu najstariju neolitsku kulturu. Takođe prvi je vršio istraživanja u Pločniku, kraj Prokuplja otkrivši naselje koje pripada najmlađoj fazi vinčanske kulture , nazvanoj Vinča-Pločnik.


Na drugom mestu njegovog interesovanja bila je antičla arheologija, posebno grčka i rimska plastika. Istražujući rimsku Basijanu (Bassianae) kraj Donjih Petrovaca i Herakleju (Heraclea Lyncestis) kraj Bitolja, Grbić je sledio princip otkopavanja spomenika u celini, na velikoj površini, kako bi bio pristupačan i razumljiv ne samo stručnjaku nego i široj publici. Njegovom inicijativom započeta su  velika sistematska iskopavanja u Sremskoj Mitrovici  (Sirmium) i Nišu (Naissus).


Uporedo sa istraživačkim  bavio se i sa muzeološkim radom, učestvujući u osnivanju i uređenju muzeološke delatnosti u Srbiji, posebno u Vojvodini, gde skoro nema muzeja čiji osnivač nije bio dr Grbić." Divna Gačić viši kustos Muzeja Grada Novog Sada


 



Datum objavljivanja: 17.03.2008.