Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miodrag Bata Knežević: Uspomene i grafički dizajn – budi umetnik

U petak, 23. februara, u 19 sati, u izložbenom holu Narodne biblioteke Srbije, biće svečano otvorena izložba umetnika mr Miodraga Bate Kneževića "Uspomene i grafički dizajn – budi umetnik".

 





Na izložbi biće predstavljeni najvažniji umetnikovi radovi tokom karijere: od studentskih početaka u Poljskoj, plakata za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Narodnog pozorišta u Beogradu, likovnih radova za izdavačku kuću Nolit, omota knjiga i gramofonskih ploča, pa sve do zbirke ilustrovanih plakata koju je 2012. godine Bata Knežević poklonio Narodnoj biblioteci Srbije.









Bata Knežević rođen je u Beogradu 1947. godine. Školovao se u Beču, Beogradu, Berlinu i Varšavi. Studirao je na Akademiji lepih umetnosti u Varšavi do 1972. godine, kada se vratio u Beograd kao magistar umetnosti i postao član ULUPUDS-a. Dodeljeno mu je zvanje „istaknuti umetnik“ od Udruženja umetnika primenjenih umetnosti i dizajna 1998. godine, a do 2003. godine je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu bio u zvanju docenta i vanrednog profesora.



 U okviru svog Studija „Bata Knežević“ bavi se grafičkim dizajnom, projektovanjem ambalaže, kataloga, raznih publikacija, knjiga, monografija i njihovom grafičkom realizacijom u svim dostupnim tehnikama štampe. Veći deo vremena u simbiozi sa prirodom posvećuje svojoj „Bašti“ gde uzgaja biljke na iskustvima starog kineskog baštovanstva.

 Svoje radove izlaže na samostalnim i u grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada za svoju umetničku delatnost. Od 2009. godine je u zvanju redovnog profesora. Poslednjih devet godina bavi se i očuvanjem rečne ribe, dugonose kečige (lat. Acipenser ruthenus) u Dunavu. Vrsta je u nestajanju zbog izgradnje brane na Đerdapu i bez pomoći čoveka joj preti izginuće.


 



Datum objavljivanja: 19.02.2018.