Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Minja Poljak: Nedodirljivo dodirivanje

Izložba ikona Minje Poljak pod nazivom “Nedodirljivo dodirivanje” održaće se od 29. marta do 6. aprila, u Galeriji FORMA, Ilije Ognjanovića 3, Novi Sad.

 



Nedodirljivo dodirivanje







Naziv izložbe “Nedodirljivo dodirivanje” je metafora za višeznačne narative ikone, kao predmeta retoričke ekfraze, usmerene na bogatstvo i kompleksnost teološke misli uz uključivanje simbola kao ne bilo kakavog znaka, već onog u kojem dolazi do metafizičkog spajanja vidljivog i nevidljivog.

Na predstavljenim delima tragam za idealnim dekorativnim odnosom ispunjenjem geometrijskim paternima, odnosno ornamentalnim simbolima, najčešće u obiku krsta, redukujući odežde i prostor kao koherentni model potencijalne plošne beskrajnosti koja predstavlja simbol svetlosne vibracije, nezamenljivo povezane sa sudbinom preobražaja u eshatološkom kontekstu prikaza. Idejni fokus je na likovnim istraživanjima komponovanja dela u njegovoj kontekstualizaciji u kome su izražene upravo estetske promene likovnog govora sakralne umetnosti, koja se dešava kao posledica uvođenja različitih narativa, te od savremenog posmatrača zahteva intimno i autentično uključivanje u proces posmatranja, koja svojom porukom (uglavnom uz prisustvo teksta na njoj) problematizuje neprekinuto kretanje od dela prema recipijentu i obrnuto.

Retorička transformacija ikone ima i drugi smisao, one su postale poetične uz uložen angažman da njen prototip bude sam siže, a ne neka druga ikona. Preuzimajući literalna stilska sredstva one dobijaju narativne crte koje se temelje na eshatološko-istorijskim ekspozicijama poslepadne istorije, te je stoga ova tematika mnogo više od aktuelnosti, jer njen diskurs ne zaobilazi kako sadašnji tako ni bilo koji budući trenutak u vremenu koje sada delimo.









MINJA POLJAK



Rođena je 1991. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu - odsek scenografija, na kojem je trenutno student na drugoj godini doktorskih akademskih studija - odsek primenjeno slikarstvo. Dobitnik je Dositejeve stipendije sa prosecnom ocenom 10. Redovan je član ULUPUDS-a na sekciji za scenografiju i kostimografiju  i ULUS-a na slikarskoj sekciji. Do sada je imala četiri samostalne i preko 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se profesionalnim radom u pozorištu u oblasti scenografije i kostimografije od 2015. i autor je više realizovanih projekata u Srpskom narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Teatru Vuk, Narodnom pozorištu u Kikindi, Krupnju...

U slikarstvu se bavi interslikovnom, razmenom i odnosom ikone i apstraktne slike. U svom radu proizvodi konzistentan model prikazivanja i konstruisanja simbola unutar ikone akcentujući eshatološko-istorijske dimenzije postojanja. Simbole doživljava kao neiscrpnu temu i putem njih izražava mogućnost primene različitih likovnih prikaza na ikoni posredujući dekorativno, idejno i simboličko, tako da u formalnom i semantičkom smislu gradi i apstraktnu sliku.





Samostalne izložbe:



2021. - Izložba ikona, Narodni muzej u Leskovcu (nije još uvek zakazan termin)

 Izložba ikona, Centar za kulturu Šabac (06.11.-15.11.)

Izložba ikona, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor (12.10.-30.10.)

Izložba scenografskih i kostimografskih skica i fotografija produkcija, Memorijalna galerija „Dušan Starčević” Smederevska Palanka (12.09.-22.09.)

 Izložba ikona, Galerija savremene umetnosti Centra za kulturu „Dragan Kecman” Kučevo ( druga polovina avgusta)

 Izložba ikona, Centar za kulturu Kovin (27.07.-09.08.)

 Izložba ikona, Narodni muzej u Požarevcu (25.05.-10.06.)

 Metamorfozis tu Soteros, Galerija „Čedomir Krstić” Pirot (22.04.-07.05.)

 Nedodirljivo dodirivanje, Galerija Forma, UPIDIV Novi Sad (29.03.-06.04.)

2020. - Izložba scenografskih i kostimografskih skica i fotografija produkcija, Galerija „Kuća Đure Jakšića” Beograd

 Preobražaj, Memorijalna galerija „Dušan Starčević” Smederevska Palanka

 Kontemplacija, Galerija Centra za kulturu Majdanpek

Parusija, Mala galerija ULUPUDS-a Beograd


 



 


 


Datum objavljivanja: 29.03.2021.