Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ministarstvo kulture

Prioriteti Ministarstva kulture za period od 2008. do 2011. godine
Postulati:
Sloboda kulturnog i umetničkog stvaralaštva i poštovanje prava na kulturu
Ravnopravnost svih kultura na teritoriji Srbije; očuvanje kulturnih identiteta i kulturne raznolikosti
Odgovornost javnih vlasti za razvoj kulture i umetnosti

 


Prioriteti Ministarstva kulture za period od 2008. do 2011. godine

Postulati:


Sloboda kulturnog i umetničkog stvaralaštva i poštovanje prava na kulturu;  Ravnopravnost svih kultura na teritoriji Srbije; očuvanje kulturnih identiteta i kulturne raznolikosti;  Odgovornost javnih vlasti za razvoj kulture i umetnosti;    Podrška razvoju umetničkog kvaliteta i inovacijama u kulturi;Usklađenost kulturnog i medijskog sistema sa standardima EU i Saveta Evrope;  Uspostavljanje modernog, efikasnog, racionalnog i kreativnog sistema upravljanja u kulturi; Javnost delovanja u kulturi;  Poštovanje autorskih prava


Ciljevi:


1. Uspostavljanje standarda u kulturnoj politici i razvoj kulturnog sistema.   2. Unapređenje i modernizacija rada ustanova kulture.   3. Očuvanje kulturnog nasleđa i kulturnog diverziteta i njihovo uključivanje u savremene svetske kulturne tokove; digitalizacija.   4. Stvaranje uslova za razvoj stvaralaštva u svim granama umetnosti.   5. Podizanje nivoa učešća građana u kulturnim aktivnostima i ravnomeran kulturni razvoj na celoj teritoriji republike - decentralizacija kulture.   6. Aktivno učešće umetnika i savremenog umetničkog stvaralaštva u međunarodnim kulturnim tokovima.   7. Podizanje kvaliteta medijske produkcije, podsticanje razvoja samoregulacije i prilagođavanje zakonske medijske regulative evropskim standardima .


Strateški prioriteti:


1. Uspostavljanje standarda u kulturnoj politici i razvoj kulturnog sistema

1. Stvaranje pravnog okvira donošenjem opšteg Zakona o kulturi i drugih zakona o pojedinačnim kulturnim delatnostima. 2. Podrška razvoju organizacionih formi u domenu kulturnih industrija, odnosno nacionalnih centara za pojedine kulturne delatnosti (Nacionalni centar za knjigu, Centar za prevodilaštvo i dr.) 3. Uvođenje strateškog planiranja i evaluacije, kao preduslova kulturnog razvoja i obaveze svih aktera u kulturi – donošenje Programa razvoja kulture. 4. Podrška istraživanjima kulture – na činjenicama zasnovanoj kulturnoj politici i menadžmentu.        5. Donošenje seta poreskih i drugih zakona od značaja za domen kulture.

2. Unapređenje i modernizacija rada ustanova kulture

1. Razvoj permanentnog profesionalnog obrazovanja i podrška najstručnijim kadrovima. 2. Podsticaj intersektorskom delovanju (kultura/nauka; kultura/obrazovanje ; kultura/turizam; kultura/ekonomija. ..)   3. Razvoj strateškog menadžmenta i marketinga.4. Razvoj i diversifikacija publike (manjinske grupe, deca, osobe sa invaliditetom, posebnim potrebama itd.)  5. Razvoj infrastrukture, uz preciziranje profesionalnih standarda, posebno za kulture nacionalnih manjina.

3. Očuvanje kulturnog nasleđa i njegovo uključivanje u savremene svetske kulturne tokove

1. Snimanje, revizija i dokategorizacija materijalnog i nematerijalnog nasleđa; jačanje funkcije Zavoda za zaštitu, ali i muzeja (Istorijski muzej) kao centara očuvanja nematerijalne baštine. 2. Podrška očuvanju i razvoju srpskog jezika i govorne kulture; očuvanje jezika nacionalnih manjina. 3. Podrška projektima uključivanja kulturnog nasleđa u savremene kulturne i umetničke tokove, kao i uključivanje kulturnog nasleđa u šire ekonomske razvojne programe.4. Stvaranje uslova za razvoj kompleksnih, ekonomski održivih kulturnih projekata, kroz razvoj kulturnog turizma.5. Digitalizacija materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. 6. Institut za restauraciju i konzervaciju, unapređenje struke zaštite. 

4. Stvaranje uslova za razvoj stvaralaštva u svim granama umetnosti

1. Uspostavljanje transparentnog i objektivnog sistema raspodele sredstava po osnovu godišnjeg konkursa, uz unapred definisane kriterijume. 2. Jasna politika finansiranja umetnika i umetničkih projekata, u vidu otkupa, narudžbina, međuresornih fondova, zakonskih olakšica za finansiranje kulturnog stvaralaštva, podsticaj sponzorstvu i donatorstvu itd. 3. Stvaranje produkcionih uslova za razvoj savremenog umetničkog stvaralaštva (radionice, ateljei, studija, rezidencijalni programi i profesionalno usavršavanje umetnika, itd.) 4. Razvoj novog sistema vrednosti, kroz politiku nagrađivanja, putem nacionalnih nagrada za umetničko stvaralaštvo, nagrada za razvoj odnosa privrede i kulture, nagrada za doprinos medija kulturi, nagrada za doprinos razvoju umetnosti u obrazovanju itd. 5. Razvoj stvaralaštva nacionalnih manjina. 

5. Podizanje nivoa učešća građana u kulturnim aktivnostima i ravnomeran kulturni razvoj na celoj teritoriji republike – decentralizacija

1. Razvoj programa i projekata namenjenih deci. 2. Razvoj programa i projekata u sredinama bez kulturne infrastrukture, uz omogućavanje vertikalnog i horizantolnog povezivanja lokalnih aktera. 3. Razvoj programa i projekata namenjenih učešću manjinskih grupa u kulturnom životu. 4. Podrška očuvanju kulturne raznolikosti i međukulturnom dijalogu.5. Donošenje i realizacija akcionog plana za Dekadu Roma.

6. Aktivno učešće umetnika i savremenog umetničkog stvaralaštva u međunarodnim kulturnim tokovima

1. Podrška učešću aktera u programima međunarodnih organizacija (UNESKO, Saveta Evrope, itd), kulturnih mreža (IKOM, IFLA, IETM, ELIA, itd.) i međunarodnih kulturnih manifestacija (bijenala, festivali, programi kulturnih prestonica Evrope, itd.)2. Podrška uključivanju u međunarodne projekte koji konkurišu kod EU i SE; podrška Tački kulturnog kontakta; obezbeđivanje finansijske participacije u projektima EU, itd.3. Podrška međunarodnoj dimenziji projekata i manifestacija koji se održavaju u Srbiji, sa posebnim naglaskom na saradnji u regionu jugoistočne Evrope i Evropi.4. Rad na uspostavljanju interministarske saradnje u domenu kulturne saradnje sa drugim nadležnim ministarstvima. 

7. Podizanje kvaliteta medijske produkcije, podsticanje razvoja samoregulacije i prilagođavanje zakonske medijske regulative evropskim standardima

1. Priprema za prelazak na digitalnu tehnologiju u oblasti elektronskih medija i prilagođavanje zakonske regulative novim tehnologijama i evropskim standardima.2. Podsticanje projekata koji vode ka unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u medijima, unapređenju medijskih sloboda i demokratij 3. Podrška permanentnom obrazovanju medijskih stručnjaka. 4. Podsticanje rada na formiranju Medijskog saveta, koji bi svojim autoritetom uticao na podizanje profesionalnih standarda i kulture medija. 5. Podsticanje funkcije medija, kao producenta umetnosti (produkcije igranih sadržaja, narudžbine kompozicija i sl.)


Metodi sprovođenja – Izrada i implementacija Strateškog plana kulturnog razvoja


Povećanje budžeta Ministarstva kulture i drugih izdvajanja za kulturu i unutrašnja raspodela budžeta u skladu sa navedenim strateškim prioritetima. Saradnja sa skupštinskim Odborom za kulturu i informisanje oko donošenja zakona, kao osnovnih instrumenata kulturne politike, i skupštinskog usvajanja programa kulturnog razvoja.Izgradnja instrumenata neophodnih za implementaciju prioriteta.Povezano delovanje kulturnih aktera iz javnog, civilnog i privatnog sektora i javni dijalog među ovim sektorima.Saradnja u realizaciji projekata i programa različitih nivoa vlasti i pozivanje opština i gradova na aktivnije učešće u kulturnom razvoju.Donošenje Akcionog plana sa preciznim instrumentima i rokovima.Strateški (Flagship ) projekti kao okosnice delovanja.Razvijanje idejnih koncepata, kroz strateške radne grupe Ministarstva kulture (domeni: decentralizacija, digitalizacija, interkulturni dijalog, kultura sećanja, dečja kultura, naučna istraživanja kulture, međunarodna saradnja, frankofonija, permanentna edukacija, zakonodavstvo u kulturi... )


 


Datum objavljivanja: 29.06.2008.