Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miloš Šobajić: Slikaj i ćuti !

U utorak 16. oktobra, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, održaće se predstavljanje knjige Slikaj i ćuti! Miloša Šobajića (Vukotić media, 2018).


 


Učestvuju: prof. dr Milo Lompar, Manojlo Manjo Vukotić, direktor Vukotić media, Dragan Jovanović Danilov, pesnik, i Miloš Šobajić, slikar.







~ „On ukazuje na strahobnu antropološku krizu modernog čoveka, ustaje protiv destrukcije i nihilizma u svim domenima ljudskog života, postavlja bolesniku tačnu dijagnozu i upozorava na pogubne izbore, ali i na nove, spasonosne izlaze.“ (Dragan Jovanović Danilov)



~ „Kao samouvereni subjekt slobodne stvaralačke akcije, Šobajić reaguje na represivnu stvarnost perioda tranzicije koji, navodno, deli milenijumsku umetnost od njenog „drugog“ početka. On to čini sa revoltom Kamijevog pobunjenog čoveka...“ (Đorđe Kadijević)



Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu. Likovnu akademiju završio je u Beogradu 1970. godine. Živi i radi u Parizu od 1972. godine, a 2005. godine u Beogradu osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Univerzitetu Megatrend, na kojem je profesor i dekan do 2014. godine.



Imao je preko osamdeset samostalnih izložbi i izlagao na preko četiri stotine dvadeset grupnih izložbi po svetu. NJegova dela se nalaze u tridesetak svetskih muzeja. Dobitnik je niza nagrada u Srbiji, a Legat Miloša Šobajića otvara se u Beogradu tekuće godine.


 



Datum objavljivanja: 09.10.2018.