Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miloš Jurišić

Svečano otvaranje izložbe, autora Miloša Jurišića je 28. maja u 19,00. u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšica 2, Beograd. Izložbu će otvoriti prof. dr Miodrag Jovanović.


 


Na izložbi će biti predstavljeno 40 umetničko–dokumentarnih fotografija beogradskih zdanja koja su najreprezentativniji primeri sececije u Beogradu. Fotografije sa ove izložbe ući će u fond studijske zbirke Odeljenja arhitekture Muzeja nauke i tehnike.

 

Secesija je značajan stilski pravac koji se pojavljuje krajem 19-og veka u mnogim oblastima, a najviše dolazi do izražaja u arhitekturi. Tada dolazi do radikalnih promena u primeni konstrukcije, novih materijala (gvožđe) i shvatanju prostorne koncepcije. Kod nas se javlja na samom početku 20-og veka i najznačajniji srpski arhitekti primenjuju ovaj novi stilski pravac (M.Antonović, N.Nestorović, P. i Đ.Bajalović, P.Popović, S.Jovanović, B.Tanazević). U Beogradu u razdoblju do Prvog svetskog rata secesija kao pravac dominira u beogradskoj arhitekturi i prisutna je do dvadesetih godina 20-og veka. Secesija je značajna takođe kao pravac i po tome što je autorima dozvoljavala inspiraciju i u nacionalnom nasleđu i u tome je najznačajniji prestavnik Branko Tanazević (zgrada Telefonske centrale na uglu ulica Kosovske i Palmotićeve, kao i zgrada nekadašnjeg Ministarstva prosvete, danas Vukova zadužbina).


 



Datum objavljivanja: 26.05.2008.