Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milorad Stepanov: Puls ravnice

Puls ravnice" Milorada Stepanova. Otvaranje izložbe: četvrtak 27.01.2022. g. u 18 h. Galerija `73 Požeška 83 a, Beograd Izložba će trajati do 8. februara 2022. g.


 


Na izložbi će biti predstavljeno tridesetak crteža rađenih tehnikom pastela i kombinovanom tehnikom, sa  Stepanovim prepoznatljivim motivima vezanim za vojvođansku ravnicu. Verujući da je odnos prema prirodi zasnovan na duboko ličnom doživljaju, te da i samo umetničko delo svako od nas posmatra na uvek drugačiji način, zainteresovani gledalac u potpunosti će biti prepušten osobenom svetu flore i faune Milorada Stepanova.



„Građenje kompozicije kao kadra, od suštinskog je značaja za umetnika. Prostranstvo kojim je autor okružen kipi od motiva, a prividan mir ravnice je zapravo sazdan od života koji pulsira. Sati u prirodi i sjedinjavanje sa njom, rezultiraće radovima ispunjenim mirisima, zvukovima, treptajima kao i specifičnim svetlom koje se probija kroz lazure i titra između lakih poteza i naslaga boje. Valerske vrednosti u diskretnom su jedinstvu sa zemljom, vodom i tragovima neba. Izvestan nagoveštaj melanholije, možda i sete u ovim slikama, može se tumačiti odnosom između delikatne prirode stvaraoca i likovnog predstavljanja podneblja u kojem živi i stvara.“ (dr Slobodan Radojković, izvod iz teksta za katalog).



Milorad Stepanov rođen je u Kikindi 6.09.1960. godine. Slikarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu završio je u klasi prof. Vojislava Todorića (1987). Magistrirao 1991. godine kod istog profesora. Konzervaciju i restauraciju štafelajnog slikarstva magistrirao 1994. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu kod prof. Milorada Medića. Pored slikarstva bavio se konzervacijom i restauracijom zidnog i štafelajnog slikarstva, ilustracijom i pisanjem (publicistika, kritika, teorija um, metodika nastave likovnog vaspitanja predškolske dece).



Pedagoškim radom bavi se od 2004. godine, prvo na Višoj a potom i na Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi. 2013. doktorirao je (odbranio doktorski umetnički projekat i pisanu tezu): „SLATINA kao problemsko sagledavanje mesta uloge i značaja boje i hromatskih odnosa u slikanju pejsaža ravnice“ i tako stekao titulu doktora umetnosti iz oblasti slikarstva. Izlagao na preko trideset samostalnih i 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


 



Datum objavljivanja: 26.01.2022.