Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

MIlorad Panić & Petar SIbinović: Eksperiment X

Izložba skulptura MIlorada Panića i Petra SIbinovića pod nazivom "Eksperiment X” biće otvorena u petak 1. novembra 2019. u 19 časova u galeriji X VITAMIN, Studentski trg 11.

 



 


Autori istražuju relacije unutrašnjeg i spoljašnjeg, procese nastanka i funkcionisanja same materije na mikro i makro nivou. Posmatrajući svet koji nas okružuje kao mikro predstavu univerzalnog šireg poretka, Panić upućuje na stvaralačku volju kao odraz mistične osobine materije, koja teži da se transformiše, da nestane i ponovo se rodi. Umetnik ne imitira prirodom generisane oblike i pojave. Sličnost sa njima koju pronalazimo u radovima sačinjenim od plastike, gume, metala, kamena, postignuta je samom autorovom namerom da se taj preobražaj desi, u njegovom studiju, njegovom voljom. Svaka sličnost sa predmetnim svetom ili asocijacija na određene objekte koje u stvarnosti identifikujemo kao poznate, kao što su biljke, mikroorganizmi viđeni pod mikroskopom u radu Petra Sibinovića je kolateralna. U prostoru galerije njegova dela se ponašaju kao intrigirajući uljezi. U okruženjeu realnosti pod kojom podzuramevam enterijer izlagačkog ili drugog poznatog prostora, njegov rad se percipira kao glič . Na ovaj način utiču na proširenje našeg uvida u stvarnost i poziv na pogled iza ogledala.


Milorad Panić je diplomirao je na fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo, u klasi profesora Nikole Vukosavljevića. Upisao je doktorske umetničke studije 2013. na istom odseku. Član je ULUS-a od 2010. Od 2011 je u statusu samostalnog umetnika. Skolske 2014/15. godine, na fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, obavljao je poslove demonstratora na predmetu Vajarska tehnologija. Od 2015. radi na istom fakultetu kao umetnicki saradnik na predmetu Metal i vajarske tehnologije. Učestvovao je na oko devedeset grupnih izložbi, umetničkih kolonija i simpozijuma. Devet puta je samostalno izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Zemunu i Smederevu. Dobitnik je sedam nagrada. Učestvovao je na više projekata na izradi i doradi kamenih reljefa: Hram Svetog Save, Beograd; Trijumfalna kapija, Skoplje; Crkva sv. Jovana krstitelja, Požega; Fontana Bogorodica, Skoplje; Fontana sv. Petra i Pavla, Skoplje; Fontana sv. Nikola, Skoplje...



Petar Sibinović rođen je 1986.godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine na vajarskom odseku, a potom i doktorirao na istom 2018. godine. Samostalno izlagao osamnaest puta i učestvovao na preko pedeset kolektivnih izložbi. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja u oblasti skulpture, slikarstva i crteža. Učestvovao je na mnogobrojnim umetničkim simpozijumima i kolonijama.


 



 


Datum objavljivanja: 29.10.2019.