Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milorad Panić: Pangea

U četvrtak 6. septembra u 19 časova u Galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvara se samostalna izložba radova autora Milorada Panića, pod nazivom, "Pangea". Izložba traje do 24. septembra, 2018. godine.

 



Milorad Panić (1980) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na vajarskom  odseku. Od 2015. godine radi kao saradnik u nastavi na istom fakultetu. Izlagao je  samostalno na osam izložbi i učestvovao na preko sedamdeset grupnih izložbi,  umetničkih kolonija i simpozijuma. Dobitnik je nekoliko značajnih priznanja.  Realizovao je više skulptura i projekata u javnom prostoru – Mermer i zvuci Aranđelovac  2017; Muzej Terra, Kikinda 2015; Magacin Macura, Stari Banovci 2014. Vajarski opus  Milorada Panića baziran je na nekoliko biranih trodimenzionalnih modula, ručno rađenih ili  polufabrikata, koji postaju formalni i konceptualni nosioci tela kompozitne skulpture, kumulativne konstrukcije ili instalacije u prostoru.



 

Umetnik polazi od toga da svaki proces materijalizacije (forme) podleže zakonima prirode. Koristeći materijale koji su nusproizvod tehnoloških procesa – različiti oblici industrijskog otpada, on ispituje sličnosti u izgledu i strukturi žive (prirodne) i nežive (veštački tretirane i obeživljene) materije. Poput alhemičara, traga za česticom božanskog principa stvaranja – nestvorenom materijom koja se može nazvati voljom. Čovek se snagom volje, duhom i intelektom izborio za suverenu poziciju u svetu kome priprada po prirodi stvari. Posmatrajući svet koji nas okružuje i samo ljudsko biće, kao mikro predstavu univerzalnog šireg poretka, Panić upućuje na stvaralačku volju kao odraz mistične osobine materije, koja teži da se transformiše, da nestane i ponovo se rodi.


Ksenija Marinković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 04.09.2018.