Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Miljan Stevanović: Nestalnost oblika

Izložba Miljana Stevanovića „Nestalnost oblikaˮ u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba se može pogledati do 10. novembra.


 


Nestalnost oblika



Oslanjajući se na duh modernizma, radove predstavljene na izložbi Nestalnost oblika karakteriše slobodna i asocijativna forma koja upućuje na transponovane elemente iz prirode. Radovi koriste kao referencu jezik lirske apstrakcije i visokog modernizma. Traganje za unutrašnjim iskustvom i sadržajem vodi ka stvaranju novog likovnog znakovnog jezika slikarstva. Karakteristika tog jezika je njihova pastuoznost, koja je postignuta nanošenjem boje u više slojeva, celovitost i jedinstvena forma, kao i alegorijski oblici koji se odnose na elemente iz prirode. Pri izvedbi je posebna pažnja posvećena teksturi, taktilnosti i dubini radova, koja je postignuta pažljivim nanošenjem materije preko svakog sloja radova.



Apstraktnu kompoziciju radova karakteriše odsustvo svake naracije. Lišeni opisnih elemenata radovi govore o nestalnosti oblika i površina i njihovoj neprestanoj promenljivosti. Postupnom materijalizacijom slojeva radova omogućeno je da se prednji plan povlači pred intenzitetom drugog plana, omogućavajući nam da sagledamo sve podslojeve radova. Vidljivost svih slojeva omogućena je korišćenjem mrežaste strukture koja i ujednačava i spaja bojena polja. Radovi su bogati u kolorističkom i motivskom odnosu. Uočljivi su amorfni, plutajući oblici u imaginarnim bestežinskim prostorima, a transponovani elementi iz prirode naglašavaju pejzažnu atmosferu.


 





 


Datum objavljivanja: 26.10.2022.