Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milivoj Miško Pavlović & Erik Delmar: Jedan atelje u kvartu Per La Šez

Otvaranje samostalne izložbe slika Milivoja Miška Pavlovića i skulptura Erika Delmara pod nazivom „Jedan atelje u kvartu Per La Šez“, održaće se u Galeriji`73 u četvrtak 18. maja ove godine sa početkom u 19 časova.


 


Ova izložba predstavlja svojevrstan omaž prijateljstvu  dva umetnika dugom dvadeset i pet godina, čija je domovina svet, a kuća i radni prostor grad svetlosti – Pariz. "Radovi na izložbi pokazuju veliku vitalnost i komplementarnost stvaralaca koji veruju u likovni izraz potekao iz najširih slojeva društva. Erik Delmaru je bilo potrebno da se distancira od sterilne i snobovske konceptuale Zapada, kroz autohtone drvodeljske veštine subsaharske Afrike, dok je za Pavlovića kao nekoga ko se bavi grafičkim medijem daleko veći značaj imao stencil-art koji su koristili u komunikacijske svrhe  grafiti umetnici. Zajednički imenitelj ovim umetnicima je nepresušna intelektualna i stvaralačka znatiželja, o čemu svedoče  njihova polimorfna i polisemična dela. I dok Delmar stvara skulpture - asamblaže u tri dimenzije, a Pavlović  svoje monumentalne kolaže, obojici je postmoderna ostavila u nasleđe hibrid kao formu, a blagu ironiju i parodiju kao stav u odnosu na pretencioznost trendovske umetnosti". (Iz teksta za katalog, Gian Paolo Gambardella)


Milivoj Miško Pavlović je diplomirao (1989), magistrirao (1994) i doktorirao (2011) na Fakultetu likovnih umetnosti  u Beogradu. Od 1991. do 2002. živi i radi paralelno u Parizu i Beogradu, kao slobodan umetnik. Osim slikarstva bavi se skulpturom, grafikom, ilustracijom i grafičkim oblikovanjem, kao i monumentalnim slikarskim tehnikama. Izlagao na 25 samostalnih (Beograd, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Pančevo, Pariz, Lorg, Berlin, Nansi) i preko dve stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu . Predavao je predmet crtanje i slikanje od 2002. do 2008. godine na AU BK u Beogradu.  Od 2008. predaje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Osnivač grupe Topiary Art Trust (TAT) sa kojom je izveo projekat „Zelene skulpture - Porodica žirafa“ za Topčider 2007-2008. godine, kao i projekte za Botaničku baštu – „Paun“ i „Leptir“ 2008. godine. Godine 2009-10. realizovana modularna skulptura „Tri Tripoda“ ispred tržnog centra „Ušće“ na Novom Beogradu, a  2011. „Dafne“, spomen obeležje Momi Kaporu na Adi i skulptura „Jelen“ u pešačkoj zoni Apatina. Takođe, izveo je ambijentalnu skulpturu CH4 za gradski park u Prijepolju, kao i inkluzivni projekat „Kad na pečurkama rodi grožđe“ za Centar za osobe sa specijalnim potrebama, Čačak, 2014 - 15. Član je ULUS-a , ULUPUDS-a i Maison des Artistes.


Erik Delmar, rođen je u Rabatu, Maroko 1958. Živi i radi u Buenos Airesu i Parizu. Do sada je imao tridesetak samostalnih izložbi u Francuskoj, Švajcarskoj, Argentini, Meksiku, Nemačkoj i preko 200 grupnih izlaganja u Evropi, Africi, Latinskoj Americi. Bavi se vajarstvom, slikarstvom i zidnim tehnikama. Od 2000-2004. boravi u više navrata u Burkini Faso, gde se upoznaje sa tradicionalnim metodama skulpture u drvetu afričkih naroda. Slobodan umetnik i mislilac, objavio je nekoliko zbirki eseja, priča, pesama (Cuadernos Taller izd. Memoria Viva, Memoria del Sinaí, Poesía, izd. Memoria Viva, Todos Santos Lugar de los ángeles, Poesía, izd. Memoria Viva).




Izložba će biti otvorena do 30. maja 2017.g.


 


 



Datum objavljivanja: 16.05.2017.