Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milijana Istijanović: "Self - Conception"

U petak 19. avgusta sa početkom u 20 časova biće otvorena izložba mlade crnogorske umetnice Milijane Istijanović pod nazivom SELF CONCEPTION. Izložba u Galeriji ’73, Požeška 83a, biće otvorena do 1. septembra 2011. godine.

 


Osnovna tematska i formalna odrednica njene umetnosti je čovek i njegova pojavnost. U potrebi da transponuje lični doživljaj i promišljanje o osećanju sveta oko sebe i sveta u sebi, u okviru predstavljačkih mogućnosti vizuelne umetnosti, umetnica je svoj rad zasnovala na crtežu, skulpturi i prostornim intervencijama.




U Galeriji ’73 predstaviće se  serijom  printova, dokumentovanih prostornih intervencija. Jedan deo  intervencija u prostoru  nastao je u napuštenim prostorijama fabrike na Cetinju, dok je drugi nastao u stambenoj zgradi u Beču. Radovi  predstavljaju opredmećeni svet življenja kroz percepciju prostora u njegovoj poetskoj dimenziji. Umetnica koristi likovnost i simboliku  ruiniranog i praznog prostora koji koegzistira sa imaginarnim. Ontološka opservacija ovih radova nameće razmišljanje o količini vremena, o pamtivosti samog prostora, o traženju vlastitog bića u prostoru i prema njemu.




Milijana Istijanović  rođena je 1982. godine. Diplomirala je i magistrirala  na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju, u klasi prof. Pavla Pejovića. Aktivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu  i dobitnica je nekoliko  nagrada za skulpturu i crtež.




Portfolio Galerija  ’73


 


Datum objavljivanja: 16.08.2011.