Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milijan Čpajk: Onostrani vrt

Predstavljamo samostalnu izložbu pod nazivom, "Onostrani vrt" umetnika Milije Čpajaka, skulptora po obrazovanju, Izložba će biti otvorena od četvrtka 21. janura , Galerija Novembar, Kursulina 22. Beograd


 


Milija neprestano istražuje formu i materijale u pokušaju da predstavi harmoniju oblika, kako prirodnih, tako i onih koje čovek, fasciniran prirodom, stvara. Na izložbi „Onostrani vrt“ predstavljene su sklupture i crteži nastajali tokom 2020. godine, kao i nekoliko skulptura iz ranijeg opusa. U novim skulpturama vidi se interesovanje za organsko, iskorak u eksperimentu sa materijalima, kao i nova interpretacija skulptorske tradicije, dok novi crteži pokazuju, za Milijin stil, karakterističnu minucioznost u svođenju forme na linearne monohromne kompozicije. Izložba nas, kako kaže njen naslov, vodi u vrt estetskog uživanja, čiji elementi nas nagone da postavljamo prastara ali nikad zastarela pitanja o lepoti forme i funkciji umetnosti.





Milija Čpajak je odrastao u Beogradu, u umetničkoj porodici. Završio je osnovne i master studije Fakulteta likovnih umetnosti na odseku vajarstva. Kao stipendista francuske vlade proveo je jedan semestar master studija na École nationale supérieure des Beaux-Arts u Parizu (2017). Nakon studija, kroz izlaganje i realizovanje različitih umetničkih projekata, aktivno učestvuje na umetničkoj sceni. Drugu nagradu je osvojio na konkursu Niš Art fondacije (2017). Iste godine putuje u Koreju gde dobija priznanje za realizovanu skulpturu na grupnoj izložbi. Na konkursu za mlade balkanske dizajnere ulazi u uži izbor finalista koji će izlagati na Milanskom sajmu nameštaja. U okviru manifestacije Mermer i zvuci u Aranđelovcu kao gostujući umetnik, realizuje skulpturu u javnom prostoru (2020).



* računamo na Vaše odgovorno ponašanje - držanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski prilikom posete galerije je i dalje obavezno.

Hvala vam i dobro došli!


 



Datum objavljivanja: 14.01.2021.