Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milija Belić: Kinetika

Posle uspeha u Parizu, izložba "Kinetika" (Cinétique), čiji je Milija Belić inicijator i komesar, i koja okuplja, pored Belića, još dvadeset umetnika iz deset zemalja bliskih pokretu Art Cinétique (Kinetička umetnost), nastavlja svoj pohod po Evropi.


 


Od 15. januara do 15. marta izložba će se održati u uglednoj Saxon Art Gallery u Budimpešti, već afirmisanoj po promociji geometrijske apstrakcije.


U predgovoru kataloga Belić podseća da je kinetička umetnost u žiži interesovanja poslednjih decenija sa svojim protagonistima, među kojima su najpoznatiji Vasarely, Soto, Agam, Morellet, Cruz-Diez, Le Parc, Molnar. Preokret u shvatanju savremene umetnosti nastupio je upravo zahvaljajući introdukciji temporalnosti, što je u umetnost uvelo na velika vrata, naročito posle iskustva kubizma, futurizma i nedvosmislene afirmacije apstraktne umetnosti, pokret i ritam kao glavne teme, koji su tako postali ujedno i neosporni simboli modernosti. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.


Zsuzsa Dárdai, istoričar umetnosti i kustos Saxon Art Gallery, kao domaćin izložbe ističe da su mađarski umetnici dali značajan doprinos i stekli svetsku slavu upravo u domenu kinetičke umetnosti. Pored imena kao što su Victor Vasarely i Vera Molnar, vredno je pomenuti i sledeće umetnike : Nikolas (Miklós) Schöffer, Gyula Kosicé i svakako, kao preteča, László Moholy-Nagy, professor i promoter avangardističkih ideja u okviru čuvene škole Bauhaus.


 



 


Datum objavljivanja: 08.01.2018.