Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milija Belić: Izazov modernosti

Francuski Institut u Srbiji, Arhipelag i New Momen pozivaju na predstavljanje nove knjige eseja Milija Belić "Izazov modernosti" (Arhipelag, New Moment, Beograd, 2017) u četvrtak 21. juna 2018. u 19 časova u Francuskom Institutu u Srbiji, Beograd, Zmaj Jovina 11.

 



O knjizi govore dr Ljubomir Erić, dr Ratko Božović, Gojko Božović i Milija Belić



Na srpskom, bez prevoda. Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan : ne možete pogrešiti.



Nova knjiga eseja međunarodno poznatog umetnika o nekim od najzanimljivijih izazova modernog doba i moderne umetnosti. Modernost je stalni izazov za Miliju Belića, kako u njegovim radovima, u kojima istrajno i suptilno preispituje iskustva i senzibilitet novog doba, tako i u njegovim esejima u kojima se suočava i sa svojom stvaralačkom avanturom i sa opusima velikih srpskih, evropskih i svetskih umetnika.

 Belićevi eseji predstavljaju retko svedočanstvo i analitičke zapise o novoj monumentalnosti Petra Omčikusa, o skulpturama Momčila Milovanovića ili o fotogramima Mirka Lovrića. Belić studiozno piše o Brankusiju kao ocu moderne skulpture ili pak o poetičkim izazovima moderne umetnosti, o fenomenologiji stila, o plastičkom ritmu i muzičkom prostoru kao mogućoj osnovi za jednu metaumetnost, preko slikarstva permanentnog krika, nove srpske apstrakcije i novih umetničkih migracija, do neokonstruktivizma, emancipovane forme i geometrijske apstrakcije danas.

Belićeva posebna tema jeste Pariz. Otuda čitav niz eseja u knjizi Izazov modernosti govori o umetničkom duhu Pariza, o umetničkim vezama Beograda i Pariza, prisustvu i tragu srpskih umetnika na važnim pariskim salonima i na pariskoj likovnoj sceni.

Na kraju knjige nalaze se tri razgovora sa Milijom Belićem koje su o njegovom likovnom opusu i o njegovim pogledima na umetnost vodili Ljubomir Erić, Mladen Ratković i Miroslav Živanović.

Sastavni deo ove zanimljive i izazovne knjige jeste preko dvadeset reprodukcija radova poznatih srpskih i svetskih umetnika.



 



Milija Belić (Rudovci, 1954), slikar, skulptor, teoretičar umetnosti. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, odsek slikarski. Odbranio sa najvišom ocenom doktorsku tezu na Sorboni 1994. i stekao titulu doktora umetnosti i nauka o umetnosti Pariskog univerziteta. Član je ULUS-a od 1979. Član je AICA-e, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara, od 1999. Član je najužeg rukovodstva salona Réalités Nouvelles u Parizu. Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Objavio je knjige: Meta Art (SKC, Beograd, 1997), Nebeske priče (Biblioteka grada, Beograd, 2000), Apologie du rythme (L’Harmattan, Paris, 2002), Omcikous (L’Age d’Homme, Lausanne, 2004), Slika i Svet (SKC, Beograd, 2004), Fotografije 1964-1978. (Narodna knjiga & Alfa, Beograd, 2008), Spiritus Mundi (Red Box, Beograd, 2011), Metafotografije Mirka Lovrića (Kulturni centar & Clio, Beograd, 2015).



Dela mu se nalaze u sledećim kolekcijama: Nacionalna biblioteka, Pariz; Muzej Satoru Sato, Tome (Japan); Muzej savremene umetnosti, Beograd; Srpski kulturni centar, Pariz; Biblioteka grada Beograda itd.





Videti :

http://www.arhipelag.rs/knjige/izazov-modernosti/

http://www.institutfrancais.rs/milija-belic-izazov-modernosti/


 


 



Datum objavljivanja: 18.06.2018.