Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milica Zelenović: Dejstvo sile u skulptorskoj formi

U ponedeljak, 14. oktobra, u 20 časova, u Galeriji SULUV biće otvorena izložba skulptura Dejstvo sile u skulptorskoj formi Milice Zelenović. Izložba će trajati do 25. oktobra 2019. godine.

 



 


Osnovno polazište mog istraživanja jeste odnos ideje i procesa realizacije skulpture u materijalu. To postavlja problem odnosa početne ideje i krajnje skulptorske forme: Istraživala sam osobine različitih materijala na koje sam delovala silom kako bih izazvala njihove deformacije. Pritiskanjem i sabijanjem na materijal postaje vidljiva priroda materijala, čime ispitujem svojstva plastičnosti i elastičnosti. Skulpturu u ovom radu posmatram u proširenom polju, kao instalaciju, odnosno grupaciju promenljivih dimenzija. Moj rad ima zadatak da artikuliše upravo ove procese delovanja na materijal, kako fizičke tako i vremenske i da ih prezentuje kroz skulptorsku formu. Naravno, sam pravac istraživanja jeste da se prirodni sastav materijala, prilagodi jednom uslovno rečeno grubom delovanju, gužvanju i pritiskanju, a da se pri tom postavi u određeni kompozicioni okvir.



Autorka



 





Rođena je 1991. u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo u klasi profesora Mladena Marinkova. U toku osnovnih studija učestvovala je na više grupnih izložbi i projekata. Diplomirala je 2014. godine. Iste godine upisala je master studije koje pohađa na Univerzitetu u Ljubljani, Akademija umetnosti i oblikovanja, odsek kiparstvo, primljena kao stipendista Tempus fondacije, u okviru programa studenata pod pokroviteljstvom Evropske Unije- Erasmus Mundus/ Basileus, pod mentorstvom profesora Matjaža Počivavšeka. U toku studija u Ljubljani učestvovala je na više umetničkih radionica. Master rad, pod nazivom Zgužvana forma/ Zbijeni prikaz prostornog oblika, odbranila je 2018 godine, pod mentorstvom prof. Mirjane Blagojev. Trenutno je student na Specijalističkim akademskim studijama/Skulptura u terakoti, na Akademiji umetnosti Novi Sad. Živi i radi u Temerinu.


 





 


Datum objavljivanja: 09.10.2019.