Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milica Prelić Stoiljković: Prostor egzistencije

Od četvrtka 25. februara otvorena je samostalna izložba radova autorke, Milice Prelić Stoiljković od nazivom, "Prostor egzistencije". 25. februar – 15. mart 2021. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 



 


Milica Prelić Stoiljković (1984)  diplomirala je a potom i doktorirala 2014.  na Fakultetu likovnih  umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku. Aktivno izlaže od 2009, a do sada je imala deset samostalnih i učestvovala na preko šezdeset grupnih izložbi. Učesnica je brojnih rezidencijalnih boravaka i umetničkih projekata u zemlji i inostranstvu. Ciklus radova pod nazivom ,,Prostor egzistencije“ evocira umetnička rešenja fantastike i metafizičkog slikarstva  gde motivi preuzeti iz priorode ili realnog okruženja lebde u neodređenom prostoru i proizvode efekte začudnosti. Svođenje formi na elementarno odvija se paralelno sa opcrtavanjem linearnih struktura realnosti sa imaginarnim ambijentom, suživota živog sa neživim svetom, predmeta i njihovih senki.







Milica Prelić Stoiljković slikarstvu pristupa kao likovno-istraživačkoj reakciji na viđeno ili prepoznato, reakciji koja se izražava simbolima, korelacijama i skrivenim značenjima, koje umetnica razotkriva, ili pak uspostavlja. U umetnosti teži prikazivanju „apsolutnije“ istine, one koja može da se iskaže samo indirektnim metodama. Elemente svog dela ne povezuje na konvencionalan način, već traži dublju srodnost i istražuje odnose atmosfere i prikazanog, stvarajući time metafizičke slike, upućujući nas na dimenziju začaranih prostora egzistencije gde je vreme zaustavljeno, a iluzija i realnost su zamenljive. Izloženi radovi su rezultat kontinuiranog dijaloga između umetnice i stvarnosti – koji je shvaćen kao podsticaj iz vidljivog i materijalizovanje nevidljivog, oblikovan u prostorne i simboličke odnose. Neopterećena stilskim inhibicijama, prihvata igru vizuelnog i upušta se u izazov slike.

Zorica Atić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 23.02.2021.