Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milica Popović: Iz dubine šume

Milica Popović Iz dubine šume 23. decembar 2021 - 15. januar 2022.* Otvaranje: Četvrtak, 23. decembar, u 19h Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3. Beograd

Milica Popović, Bez naziva, ulje na platnu, 170x200 cm, 2019. /


 


Stvaralački proces Milice Popović zasnovan je na ideji da se prizor ne oblikuje putem racionalnog, tradicionalnog pristupa, jer se na taj način ograničava umetnički postupak. Ideja je da se dati prizor iskoristi kao okidač za eksploziju više značenja i tumačenja. Milica akcenat ne stavlja na predložak, niti na krajnji rezultat, već na sam čin koji definiše kao potragu za novim rešenjem u vidu slike višestrukih značenja. Tokom potrage za adekvatnim odnosom forme i sadržaja, Milica od bezbroj mogućih kombinacija bira jednu. Svaki čin koji se desi tokom dugog procesa stvaranja biva zabeležen kao jedan sloj na slici, zbog čega je dubina, odnosno, slojevitost koja se uspostavlja u slici, od velike važnosti. Forma je otvorena, i nastavlja da se otvara. Ona više nije forma stvorenog dela, već forma stvaralačkog čina, to jest, forma kao proces, a ne forma kao gotov proizvod. [...] Pojedinac bi trebalo da posmatrajući oslobođen, a ne konkretan prikaz, oseti sebe kao deo procesa nastanka slike. Akcenat se tako ne stavlja na estetsko konzumiranje slike, već na aktivan stvaralački čin. S tim u vezi, svojim prisustvom pojedinac dovršava delo, ali slika i dalje predstavlja događaj.



Milica Popović (1995, Kraljevo) je završila osnovne i master studije na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2019. godine je studentkinja doktorskih studija na istom fakultetu, u klasi prof. Dobrice Bisenića. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama, dok iza sebe ima i jednu samostalnu izložbu, „ROD”, u Kulturnom centru Ribnica u Kraljevu, 2017. godine.


 




 



 


Datum objavljivanja: 21.12.2021.