Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milica Milićević

Milica Milićević postavlja magistarsku izložbu pod nazivom Connecting to Site u Magacinu u Kraljevića Marka. Otvaranje je 21. aprila u 19h. Postavka traje do 30. aprila.

 


Vrednosni sistemi koji nam se nameću podelili su ponovo prostor na osnovu kvalitativne različitosti, ali su sada oni delovi kvalitativno dominantniji, jaki i značajni, obeleženi blistavim, svetlećim, neonskim zapovestima koje trepere u najrazličitijim bojama: EAT! PLAY! SHOP! (jedi!  igraj! kupuj! ). To su hramovi potrošačkog društva koji dominiraju urbanim pejsažima u vidu kubičnih konstrukcija nesagledivog prostora tržnih centara i hladnih i oštrih ivica najmodernijih fabričkih kompleksa koji pozivaju na novu religioznost. Ove građevine masovne potrošnje i proizvodnje baziraju se na istom modelu kosmoloških slika kojima čovek organizuje svoj prostor, deleći ga na manje ili više kvalitativan, definišući centar i svet oko njega.

Stoga pokušavam u svom radu da prikažem koliko je današnji svet u organizovanju svog prostora nadahnut kosmološkim slikama i simbolima arhaičnog čoveka a sve u skladu sa izlaganjima zasnovanim na shvatanju da iščezavanje “religija” nikako ne podrazumeva iščezavanje religioznosti. Profani  karakter izvesnog ponašanja, koje je nekada bilo sveto, ne predstavlja prekid kontinuiteta: profano je samo nova manifestacija iste konstitutivne strukture čoveka, koja se, ranije, manifestovala kroz izraze svetoga. Mitologija je prerušena u spektakl!


 



Milica Milićević

Starca Milije 1/14


 


Datum objavljivanja: 17.04.2008.