Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milica Jakšić: Ispod vode – iznad vode / Ljudska figura u pokretu

Otvaranje izložbe unikatne keramike autorke Milice Jakšić, pod nazivom, " Ispod vode – iznad vode / Ljudska figura u pokretu", 19. septembra u 19h u Galeriji Savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.


 


Milica Jakšić je, nakon završenog Učiteljskog fakulteta, diplomirala keramiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na istom smeru završila je i master studije. Samostalno je izlagala u Staroj Pazovi (Galerija Centra za kuluturu Stara Pazova) u novembru 2014, i Smederevskoj Palanci (Galerija moderne umetnosti) u maju 2015 godine, u Kraljevu (Kontakt Galerija SKC Kragujevac) u julu 2016. godine, dok je za decembar zakazana samostalna izložba u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru. Izlagala je na grupnim izložbama u Srbiji u Beogradu (Muzej primenjenjih umetnosti, U.K. Parobrod, Dom omladine, BELEF, Art centar), Gornjem Milanovcu,  Majdanpeku, Petrovcu na Mlavi i Staroj Pazovi, zatim u Puli (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), te u Lisabonu (Portugalija). Učesnica je Međunarodnih likovnih kolonija u Kikindi, Zlakusi, Krčedinu i Temišvaru (Rumunija). Nagrađena je Diplomom ULUPDS-a (jedna od pet ravnopravnih nagrada) za seriju radova “Ispod vode – iznad vode” (Beograd, maj-jun 2014)



Projekat Ispod vode – iznad vode / Ljudska figura u pokretu, predstavljaju skulpture unikatne keramike, rađenje u tehnici kamenina. Projekat se sastoji se iz četiri celine – serije: Leptir, Slobodni, Umentnost i Skok, te pomoćne serije Talasi, rađene u tehnici porcelan.

Voda simbolizuje život – njegovu iluziju, protok, nestalnost. U prirodu čoveka je usađena težnja za napretkom, da se bude uvek bolji i brži. Uprkos neizvesnosti rezultata te borbe, čoveka nešto vuče napred. Ta borba (plivanje) sa vodom (životom) stoga je impresivna. Činjenica da su ljudska tela pri plivanju delimično u vodi, a delimično iznad nje (spoj tela i vode), osim mogućnosti umetničkog prikaza raznovrsnih ljudskih pokreta, omogućava i svojevrsni fenomen duple reakcije posmatrača gde svaki prikazani pokret iznad vode rezultira i zamišljenim pokretom ispod vode, odnosno odrazom na vodi. 



Postavljene skulpture su, osim u međusobnoj, i u interakciji sa pubilikom i predstavljaju emocije posmatrača izražene kroz pokret pojedinačne skulpture, tj. pokret koji je posledica emocije i očekivanja posmatrača. Koliko su skulpture plivača delimično zarobljene ispod vode (površine), toliko su i konkretne emocije posmatrača zarobljne ispod „voajerskog“ izraza lica, ali istovremeno nagoveštene kako plivačkim pokretima iznad površine, tako i bojom nanetom na skulpturu. Koliko je pokret izraz emocija, toliko su i emocije uslovljene pokretom.



Svi radovi su nastali u 2013. godini.



milicakeramika@gmail.com


 


 



Datum objavljivanja: 13.09.2017.